El Govern podrà exigir al promotor garanties de protecció ambiental

Autor: enric guinart
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 d'Abril de 2010

Amb l’objectiu de garantir que efectivament es compleixen les mesures preventives i correctores dels treballs de restauració i de vigilància ambiental, el Govern té la intenció que el Ministeri de Medi Ambient (que seria l’òrgan encarregat de fer els informes sobre els plans i programes, així com les declaracions d’impacte ambiental de projectes) pugui exigir al promotor d’un projecte que presenti una garantia de protecció i restauració ambiental en la declaració d’impacte ambiental.

Així ho asseguren fonts coneixedores del Projecte de llei d’avaluació ambiental estratègica de plans i programes i d’avaluació d’impacte ambiental de projectes que ha elaborat l’Executiu i que pròximament serà tramitat al Consell General per al seu debat entre els grups parlamentaris. Més concretament, la potestat de la cartera de Medi Ambient per exigir la citada garantia de protecció i restauració ambiental haurà d’estar motivada, a excepció dels casos d’explotacions o activitat extractives, com ara pedreres, tarteres o dragatges, cas en què serà obligatori. Igualment, el ministeri serà l’encar-
regat d’establir l’import de la garantia en qüestió, que s’haurà de calcular a partir dels possibles impactes dels projectes sobre el medi ambient. A la vegada, la quantia no podrà ser superior al cost de les mesures previstes en l’estudi d’impacte ambiental que precisament anirien destinades a reduir, suprimir o compensar els efectes ambientals rellevants d’un projecte determinat.

D’altra banda, en principi, la legislació també preveuria que en el cas que no es duguin a terme les mesures de protecció o restauració previstes en l’estudi inicial d’impacte ambiental, el Ministeri de Medi Ambient tindrà la capacitat per executar les citades garanties que servirien per desplegar les tasques necessàries de protecció i restauració ambiental estipulades precisament en l’estudi d’impacte ambiental i en la declaració d’impacte ambiental.

PROJECTES TRANSFRONTERERS

Per un altre costat, tal com ja contemplava la legislació que va presentar l’Executiu que liderava Albert Pintat durant la legislatura passada –i que no va arribar a ser debatuda a la Casa de de la Vall en sessió plenària–, les fonts indiquen que el projecte de llei elaborat pel Govern regula l’impacte que puguin tenir aquells projectes que traspassin les fronteres dels estats veïns. Així, la intenció dels socialdemòcrates és fixar que en aquells projectes que puguin tenir una repercussió important en el medi ambient d’un Estat veí, el Ministeri de Medi Ambient hagi de comunicar a l’Estat afectat la possibilitat de posar en marxa un període de consultes entre tots dos països per analitzar els citats efectes i les mesures que es puguin pactar per tal d’eliminar-los o minimitzar-los. Sobre aquesta tema, s’ha de recordar que entre les esmenes presentades al text pel Grup Parlamentari Liberal –del qual el Grup Reformista n’és l’evolució– durant la legislatura passada, n’hi havia una que precisament feia referència a aquest tema, ja que proposaven que la comunicació del ministeri per a aquesta mena de casos tingués un caràcter optatiu en lloc de vinculant, tal com inicialment estaria previst en el text treballat per l’Executiu.

pdf3.jpg