L’estudi d’integració paisatgística s’inclourà a l’avaluació ambiental

Autor: enric guinart
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 d'Abril de 2010

Amb la finalitat de preservar el paisatge del país i, sobretot, amb l’objectiu de protegir el paisatge en la definició i l’execució de les polítiques d’ordenació del territori i urbanisme i en totes les polítiques sectorials que puguin tenir un efecte directe o indirecte en el medi ambient, el projecte de llei d’avaluació ambiental estratègica de plans i programes i d’avaluació d’impacte ambiental de projectes que ha elaborat el Govern preveu la inclusió de diferents instruments de garantia i de salvaguarda del medi, com ara l’estudi d’integració paisatgística, el qual quedarà incorporat al procediment d’avaluació ambiental de projectes.

Així, segons diferents fonts coneixedores del text que ha confeccionat l’Executiu, l’estudi d’impacte ambiental no solament haurà d’incorporar el citat estudi d’integració paisatgística, sinó que també haurà d’incloure un pla de restauració ambiental i un pla de vigilància ambiental, entre d’altres. Igualment, en el procediment d’atorgament de llicències de determinats projectes no sotmesos al procediment d’avaluació d’impacte ambiental, serà necessari efectuar un projecte d’integració paisatgística quan impliquin excavacions amb fronts d’excavació o talussos de més de tres metres d’alçada o quan impliquin talussos d’excavació que superin les dimensions de l’edificació en alçada. De fet, amb el projecte de llei que properament es presentarà a tràmit parlamentari al Consell General, el Govern mostra la seva aposta per a una eina bàsica per la protecció del medi i per adaptar l’ordenament ambiental andorrà amb la normativa europea. En aquest sentit, s’ha de recordar que la Llei de residus del desembre del 2004, estableix en una de les seves disposicions addicionals, que el Govern haurà l’elaborar el citat projecte de llei d’impacte ambiental en el termini de dos anys. Per tant, el termini en qüestió es va esgotar fa més de quatre anys. A la vegada, s’ha de tenir en compte que durant la passada legislatura, l’executiu que liderava Albert Pintat va tramitar la citada llei a la Casa de la Vall però les pròpies discrepàncies entre l’aleshores Grup Parlamentari Liberal –que va presentar diferents esmenes que passaven les tisores al text formulat per l’Executiu– va impedir la seva aprovació.

Quant a la normativa, la legislació confeccionada pels socialdemòcrates estaria plantejada com una eina de caràcter preventiu basada en el principi que és millor prevenir els defectes en origen que combatre’n després els efectes nocius. Així, d’una banda es fixa el procediment d’avaluació ambiental estratègica de determinats plans i programes amb incidència significativa en el medi ambient, en concordança amb les directives europees en la matèria. L’objectiu és analitzar en l’estadi més inicial possible del procés de decisió, els efectes ambientals que puguin tenir sobre el medi determinats plans i programes, com ara les infraestructures públiques o els residus. En aquesta parcel.la, també destaca que per als plans parcials i especials, el text estipula un procediment d’avaluació ambiental específicament, segons expliquen les fonts.

D’altra banda, la legislació en qüestió regula l’avaluació dels impactes ambientals dels projectes. En aquest sentit, la llei es basa en un seguit de directives del Vell Continent que estipulen que els efectes d’un projecte en el medi ambient s’avaluïn prèviament. D’aquesta manera, un cop entri en funcionament aquesta llei, l’autorització de projectes públics i privats que puguin tenir repercussions en el medi ambient només es concedirà després d’una avaluació prèvia dels efectes que aquests projectes puguin tenir en el medi. Un altre dels punts rellevants de la nova normativa en seria la intenció de preveure mecanismes de participació pública perquè els ciutadans puguin fer les seves al.legacions sobre plans, programes i projectes que tinguin una afectació sobre el medi. En aquest sentit, es preveu que el Govern promogui la creació d’un sistema telemàtic d’accés a la informació relativa a l’avaluació ambiental i tant en el procediment d’avaluació ambiental estratègica de plans i programes com en el procés d’avaluació d’impacte de projectes es fixarà un termini d’informació pública mitjançant la seva publicació al BOPA).

LES COMPETÈNCIES Per un altre costat, el Ministeri de Medi Ambient serà l’òrgan encarregat d’emetre els informes relatius a plans i programes i les declaracions d’impacte ambiental de projectes i, a la vegada, el Govern, en casos excepcionals d’interès general, tindrà potestat per excloure un projecte del tràmit d’avaluació d’impacte ambiental.

Tanmateix, segons hi afegeixen les fonts, la normativa en principi inclourà un annex que establirà els plans i programes sotmesos a avaluació ambiental estratègica i els projectes que hauran de fer l’avaluació d’impacte ambiental. Del primer dels casos, en destacaria per exemple que n’estarien inclosos els plans parcials o especials o els programes de reforma interior urbanes, mentre que en el segon dels casos s’hi inclourien els projectes d’urbanitzacions o de zones industrials o comercials, entre molts d’altres.

pdf3.jpg