La formació per a adults s’ampliarà

Autor: D. MORENO
Font: diari d'andorra
Publicat el: 3 d'Abril de 2010

Són estudis cada vegada amb més reclam. És per això que l’objectiu del ministeri d’Educació és que l’ensenyament per a adults creixi malgrat les estretors pressupostàries.

I és que tal com va explicar el director de formació professional i desenvolupament tecnològic, David Gálvez, hi ha demanda però les condicions actuals no permeten ampliar l’oferta formativa. Manquen professors. Ara mateix són 5 docents més un cap d’estudis els que cobreixen l’anomenat centre d’educació bàsica d’adults, ubicat al mateix centre que la formació professional, a Aixovall. S’ofereixen 34 mòduls formatius que el segon trimestre del curs ha tingut 280 alumnes. En el primer trimestre el nombre va ser un xic superior, amb 290 estudiants. Les xifres són molt similars a les del curs passat, perquè tal com va manifestar Gálvez amb l’actual massa professoral difícilment es pot donar cabuda a més formacions i, per tant, a més estudiants. És per aquest motiu que va comentar que a partir del setembre es pretén incrementar la quantitat de docents. “Hem de poder donar servei a la gent. La formació bàsica per a adults és tan important com la resta d’ensenyament i vista la situació de crisi, cal formació i s’ha de respondre”, va manifestar.

L’oferta formativa es divideix en tres grans blocs: comunicació, ciències i humanitats. Al primer hi ha classes de lectoescriptura o ortografia, al segon de geometria o operacions bàsiques de matemàtiques i al tercer s’imparteixen ciències socials o ciències de la terra. Gálvez va indicar que el que volen aconseguir és que aquell alumne que ha fet geometria 1 pugui fer el mòdul següent i, per tant, ampliar coneixements en la matèria. Ara es troben amb problemes d’aquest tipus per la falta de docents i, per tant, “necessitem més recursos humans sí o sí per poder respondre a les llistes d’espera”.

DOS PERFILS

El centre d’educació bàsica d’adults té dos grans perfils d’estudiants. El primer abastaria aquells alumnes d’entre 16 i 20 anys que van deixar l’escolarització obligatòria, sense titulació, però que després acudeixen al centre d’educació bàsica per treure’s el diploma per lliure. Aquest grup és el que més ha crescut els últims anys. I és que abandonen l’escola però després s’adonen que un títol els pot obrir més portes en el món laboral i més ara en el context de crisi, tal com va indicar Gálvez. Després hi ha aquelles persones que no persegueixen cap titulació, sinó que acudeixen a les classes simplement per adquirir coneixements. “I no hi ha límit d’edat”, va indicar el director de l’FP.

L’estadística reflecteix que els últims deu anys el centre d’ensenyament ha tingut un increment d’alumnes més que notable. El curs 2000/2001 en cap dels trimestres no es va arribar als cent alumnes. La xifra s’ha triplicat en deu anys.

pdf3.jpg