Auditoria a CTRASA

Autor: e. guinart / e. arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 1 d'Abril de 2010

Després de detectar un seguit d’irregularitats, el Govern ha decidit encarregar una auditoria per analitzar la gestió del Centre de Tractament de Residus (CTRASA) i la seva situació financera. Segons va avançar dimecres el cap de l’Executiu, Jaume Bartumeu, les irregularitats tenen el seu origen en la gestió del sobrecost de la construcció del forn incinerador i és precisament l’aspecte financer el que haurà de dilucidar l’auditoria.

Des de l’oposició, el Partit Socialdemòcrata (PS) havia estat molt crític amb la construcció del forn, que va tenir un sobrecost de 12 milions d’euros, així com amb el projecte d’explotació del Centre de Tractament de Residus, en aquest cas, per qüestions ambientals: en comptes de fixar un màxim de residus per ser cremats, de manera que s’incentivi el reciclatge i la reutilització, el projecte preveu un mínim de 45.000 tones anuals de residus per incinerar.

Segons el Govern, les irregularitats detectades en la societat CTRASA “tenen el seu origen en la gestió del sobrecost de la construcció del Centre de Tractament de Residus i requereixen d’una anàlisi exhaustiva per determinar l’abast de les mateixes”. En la compareixença de dimecres davant dels mitjans de comunicació, Bartumeu va voler ser prudent i es va negar a “avançar indicis abans de contrastar-los”, de manera que la naturalesa de les irregularitats es manté com una incògnita.

Això sí, el cap de Govern es va mostrar convençut que l’auditoria estarà enllestida en unes setmanes –com a molt tard, “abans de l’estiu”– i és a partir dels resultats d’aquesta anàlisi que “l’Executiu prendrà una decisió ràpidament”. En funció de la naturalesa de les irregularitats, Bartumeu no descarta que el cas pugui arribar a la Justícia, si bé el mandatari va evitar, en tot moment, avançar conclusions. El Govern ha encarregat l’auditoria financera fent ús de les facultats que li atribueix el contracte de concessió.

Igualment, l’Executiu ha demanat en el marc del Consell d’Administració de CTRASA la correcció de determinades partides dels comptes de l’exercici 2009. Bartumeu va aclarir que aquesta actuació no va en detriment que es puguin fer noves modificacions d’aquests comptes, segons els resultats de l’auditoria.

La liquidació dels comptes de CTRASA s’hauria d’haver aprovat dimecres. No obstant això, el Govern va detectar “una sèrie de situacions i documents, amb suficient anàlisi i contrast, que avalen l’auditoria i fan pensar que no es poden aprovar els comptes i que cal actuar amb urgència”. La necessitat d’aprovar els comptes del Centre de Tractament de Residus revesteix d’urgència l’anàlisi financera.

SOBRECOST DEL 16%

El PS, quan era a l’oposició, havia estat molt crític amb alguns aspectes relacionats amb la concessió administrativa a la societat CTRASA, relativa al forn incinerador de residus. Tot i que el Govern liberal va adjudicar la construcció de la planta incineradora per 86 milions d’euros, el cost dels treballs va tenir finalment una desviació de 12 milions d’euros, és a dir, el sobrecost va ser del 16%. Així mateix, encara es van pagar uns cinc milions més a final de l’obra.

En el seu moment, el PS va portar el procés d’adjudicació a la Fiscalia, que va arxivar el cas en no trobar indicis de delicte.

pdf3.jpg