Llicència per a dos bancs

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 1 d'Abril de 2010

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va anunciar dimecres el llum verd del Consell de Ministres a l’obertura bancària que permetrà l’entrada al Principat de dos nous bancs. Concretament, el gabinet que lidera el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va aprovar el Projecte de llei de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer, un articulat que preveu, tal com va assenyalar López, una “obertura gradual” d’aquest terreny a fi que els canvis siguin progressius i beneficiosos per al Principat, permetent així l’expansió cap a l’exterior.

Segons va expressar el Govern en el comunicat distribuït als mitjans, amb aquest projecte “se supera la situació actual de status quo en el sistema financer andorrà i s’obre la porta a noves inversions en el sector, així com el règim especial d’inversions estrangeres”. De fet, aquestes operacions podran arribar a materialitzar-se amb el 100% del capital social o dels seus drets de vot, tal com va comunicar el ministre d’Economia i Finances.

L’INAF, ORGANISME COMPETENT

Aprofundint en la fesomia d’aquests canvis, que permetran l’entrada de fins a 22 nous actors –dels quals dos seran entitats bancàries– que aniran obtenint les llicències progressivament amb el topall establert per la llei del 31 de desembre del 2012, López va ampliar que el Govern atribuirà a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) –“com a entitat pública institucional especialitzada i independent en l’àmbit de la supervisió del sistema financer andorrà”– la competència per atorgar les autoritzacions.

Sota uns principis d'”especificitat” i de “gradualitat” que, segons el Govern, regiran l’atorgament d’aquestes llicències, l’INAF disposarà d’un període que anirà des de la data d’entrada en vigor de la llei fins a final del 2012, introduint un període transitori de sis mesos des de l’aprovació de l’articulat per part del Consell de General i fins al seu desplegament per tal que les entitats interessades presentin la seva sol.licitud a l’institut.

ELS DETALLS DE LA REFORMA

A més de les dues autoritzacions que l’INAF atorgarà per a la creació d’entitats bancàries, el Govern va preveure també quatre autoritzacions per a la creació d’entitats financeres –no bancàries– de crèdit especialitzat, dues per a la reacció de societats financeres d’inversió, dues més per a agències financeres d’inversió, quatre per a societats gestores de patrimonis, quatre més per a assessors financers i quatre autoritzacions per a la creació de societats gestores d’organismes d’inversió col.lectiva.

López no va pronunciar-se sobre la possible data d’aprovació parlamentària, recordant, tal com és lògic, el paper que tindrà el Consell General i el debat que es generi a la Casa de la Vall com els aspectes que determinaran el calendari. A més, i si el projecte de llei és aprovat, tal com es va assenyalar des de l’Executiu, “el Consell General s’haurà de pronunciar, abans que acabi el segon semestre del 2012, sobre el ritme temporal que haurà d’adoptar el procés d’obertura del sistema financer en l’etapa posterior a la regulada fins al 31 de desembre del 2012”. Així, l’evolució o la paràlisi de la quantitat de llicències atorgades per l’institut nacional de finances en virtut de l’obertura del sector financer al 100% quedarà en mans del parlamentaris, d’igual manera que els consellers tindran ara la clau per validar el projecte elaborat per López, qui va celebrar la futura expansió del sector financer.

pdf3.jpg