Possibles irregularitats al forn

Autor: ALEIX TUGAS / RICARD POY
Font: diari d'andorra
Publicat el: 1 d'Abril de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar ahir que hi ha “seriosos dubtes” que la gestió que s’està fent del Centre de tractament de residus de la Comella (CTRASA) sigui la correcta. I va anar més lluny en assegurar que s’han detectat “diverses irregularitats”, que no va voler concretar més, en la situació financera de la societat participada del forn incinerador, de la qual el Govern és l’accionista majoritari.

Bartumeu va explicar-ho durant la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres, en la qual es va prendre la decisió d’encarregar una auditoria dels comptes del forn. El cap de l’executiu considera que, després de “diferents anàlisis”, hi ha alguns fets que tenen “difícil explicació”. De fet, va assenyalar que els resultats d’aquest examen financer es farien públics en el període de temps més breu possible i va avançar que podria ser fins i tot “qüestió de setmanes”.

El cap de Govern va afegir-hi que estava “molt preocupat” i que el problema era “molt seriós”. De fet, va afirmar que l’executiu s’està plantejant fins i tot no aprovar els comptes de l’exercici del 2009, que li correspon votar com a propietari del 52 per cent de les accions. A més, i segons un comunicat facilitat pel mateix executiu, ha demanat igualment una correcció de determinades partides en els balanços, també en el marc del consell d’administració, sense perjudici que es puguin fer més modificacions si l’auditoria que es farà així ho determina.

Bartumeu també va advertir que, en funció dels resultats obtinguts, actuaria “en conseqüència”, i l’afer podria acabar en mans de la justícia. De tota manera, no va voler explicar quins indicis d’irregularitats s’havien detectat, tot apel·lant a la prudència. També va destacar que la situació “no és agradable” però que ha d’actuar “amb responsabilitat”.

ELS SOCIS DESCONEIXEN ELS FETS

Hi ha dues societats privades que es reparteixen la resta d’accions. Un és la francesa Novergies i l’altra l’espanyola Cespa. Fonts properes a les dues entitats van explicar al Diari que desconeixen “totalment” els fets denunciats, i que tampoc no tenen cap constància dels motius del Govern per encarregar una auditoria financera del forn de la Comella ni per parlar d’irregularitats.

El comunicat del Govern especifica, a més, que els fets sospitosos tenen origen en la gestió del sobrecost de la construcció del centre de tractament de residus, cosa que les fonts consultades tampoc no comprenen. Segons van apuntar, “per al sobrecost de construcció ja es va arribar a un acord amb el Govern anterior”, i en principi era un tema que consideraven finalitzat.

Així mateix, tampoc no entenen les crítiques adreçades a la gestió, ja que segons ells “cada exercici s’ha tancat amb beneficis”. Malgrat tot, les fonts consultades no van especificar si aquest era també el cas de l’exercici del 2009, on sembla que el Govern ha detectat els problemes. De tota manera, van destacar que l’Estat “n’és el soci majoritari” i per tant “li correspon la gestió econòmica”. En aquest sentit, van assenyalar que tant Novergie com Cespa són únicament i exclusiva socis “tecnològics”.

El 14 d’abril vinent hi ha convocat un consell d’administració, en què el Govern es reunirà amb els socis privats, que esperen que aleshores l’executiu concreti els fets que denuncia.

pdf3.jpg