El Govern aprova el projecte per obrir el sector bancari al capital estranger

Autor: A. TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 1 d'Abril de 2010

L’obertura del sector bancari que ja va deixar entreveure l’Associació de Bancs (ABA) va fer ahir un pas més amb l’aprovació del projecte de llei per part del consell de ministres.

El text permetria la instal·lació d’entitats financeres amb el 100 per cent de capital estranger al Principat si el Consell General hi dóna el vistiplau.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre de Finances, Pere López, van anunciar ahir l’aprovació del projecte. L’atorgament de les autoritzacions estarà regit per dos principis. El primer serà el de reciprocitat; és a dir, que el país d’origen de les empreses que vinguin permeti ins tal- lar-se en aquests territoris a companyies del Principat que hi puguin estar interessades. Segons va explicar López, és un element imprescindible per culminar l’expansió que alguns bancs volen portar a terme a d’altres estats, com a Espanya.

El segon principi serà el de gradualitat. Les entitats interessades disposaran d’un període de sis mesos a partir que entri en vigor la llei per presentar davant l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) la candidatura per obrir una seu al Principat. L’INAF podrà atorgar, com a màxim, dues llicències per a entitats financeres, i el límit serà vigent fins al 31 de desembre del 2012.

A més, hi haurà un màxim de quatre autoritzacions per a entitats de crèdit especialitzat, dues per a societats d’inversió, dues més per a agències financeres d’inversió, quatre per a societats gestores de patrimoni, quatre per a assessories financeres i quatre més per a societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva. El Consell General serà el que haurà de decidir si, un cop arribat el 2013, incrementa el nombre de llicències disponibles per a noves entitats.

pdf3.jpg