Pràctiques d’FP a Catalunya

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 30 de Març de 2010

La ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, es va desplaçar ahir a Catalunya per signar un acord de col·laboració en matèria educativa amb l’executiu català. Per part de la Generalitat va signar el conseller d’Educació, Ernest Maragall.

Entre altres aspectes, el text obre la possibilitat que els alumnes de formació professional, arts plàstiques i disseny i esports del Principat puguin desenvolupar les pràctiques a centres de treball o empreses de la regió veïna.

Segons un comunicat facilitat pel Govern, el document té tres eixos bàsics. El primer és facilitar la cooperació entre els centres d’ambdós costats de la frontera, el segon fa referència a la mobilitat dels joves a l’hora de formar-se i d’adquirir experiència professional, i finalment el tercer afavoreix que el professorat dels centres pugui gaudir també dels intercanvis. Precisament al segon punt és on s’especifica que els estudiants podran executar la fase de formació pràctica a centres de treball (FCT) o la de pràctiques formatives a l’empresa (PFE) a l’altre territori.

Poc després de la firma, la ministra va declarar que “amb la signatura es posa per escrit una pràctica que ja es feia fins ara”. També va ressaltar que s’oficialitzava “el compromís de cooperació” entre Catalunya i Andorra, iniciat ja amb el conveni marc que el president de la Generalitat, José Montilla, va venir a signar al Principat el mes de gener del 2009. Per part de Catalunya, Maragall va declarar que un dels objectius de l’acord era que tots els estudiants tinguessin a l’abast “empreses de cada especialitat” per poder desenvolupar les pràctiques. El text també fa més senzill l’intercanvi d’expedients i de dades acadèmiques entre els centres catalans i andorrans.

La titular d’Educació també va expressar el desig que ben aviat es puguin veure més resultats de la cooperació amb la conselleria catalana d’Educació. “És la primera pedra d’un treball de col·laboració”, va declarar, “ que no acabarà aquí”. No obstant això, Vela no va fer cap declaració sobre l’homologació de títols d’FP a l’Estat espanyol. Fa tan sols una setmana s’hi va referir, tot declarant que ben aviat iniciaria converses amb les autoritats espanyoles a tal efecte.

pdf3.jpg