El Govern treballa per homologar les titulacions de formació professional

Autor: agències
Font: bon dia
Publicat el: 24 de Març de 2010

El ministeri d’Educació treballarà en l’homologació de les titulacions de formació professional, un cop publicats els decrets corresponents, una tasca que la ministra Susanna Vela confia acabar durant aquest curs escolar.

Un cop finalitzada aquesta fase, començaran les negociacions amb els països veïns. Vela va explicar el procés que caldrà seguir durant la visita que va fer al Centre de Formació Professional d’Aixovall, acompanyada del cap de Govern, Jaume Bartumeu, aprofitant la jornada de portes obertes organitzada pel centre.

L’homologació d’aquestes formacions és una de les estratègies per avançar cap a la qualitat de l’ensenyament, un dels objectius del ministeri per a aquesta legislatura. Igualment, els mòduls que hauran de cursar els titulats que vulguin accedir al cos docent de l’escola andorrana també persegueixen una qualitat de l’ensenyament més gran. Vela va assegurar que és “una aposta per la qualitat dels docents” i que van encaminats a millorar la seva formació. En aquest sentit, la ministra va comentar que els que hauran de cursar aquests mòduls ja tenen una titulació, però a vegades els falta la part pedagògica, i amb aquesta “estaran més ben preparats”.

Vela va assegurar que les formacions professionals que s’imparteixen a hores d’ara a Aixovall –branca sociosanitària, microinformàtica, estètica, activitats esportives i de lleure i secretariat multilingüe– són “interessants” i “tenen una sortida professional perfecta”, no tan sols a Andorra, sinó també als països veïns. Per això és important l’homologació dels títols. Així mateix, Vela pensa que aquestes formacions són igualment interessants per als joves que volen incorporar-se al món laboral o a qui la part teòrica del coneixement “els avorreix”, perquè reben una formació necessària per incorporar-se al mercat laboral.

Malgrat això, de moment no es planteja l’ampliació de l’oferta formativa ni la creació dels batxillerats formatius. Actualment només n’hi ha tres: el de sociosanitària, el de microinformàtica i el secretariat multilingüe. Aquest darrer és nou d’aquest curs, segons va informar la ministra. L’ampliació depèn de la demanda dels joves. Així, tot i que Vela valora l’interès del sector privat per algunes branques, com calefacció o automobilisme, que facilitaria el contacte perquè els alumnes fessin pràctiques o s’incorporessin al mercat, cal una demanda suficient entre els estudiants.

Finalment, Vela també es va referir al volum de docents eventuals que hi ha al sistema andorrà. La ministra va explicar que es treballa per dissenyar un pla per determinar les places consolidades i integrar-les com a funcionari. No obstant, Vela va assegurar que aquestes són places necessàries i que se seguirà tenint eventuals per fer substitucions.

pdf3.jpg