L’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell entrarà a formar part del sistema d’ensenyament públic. Així ho va anunciar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant un discurs que va fer ahir durant la celebració dels 40 anys d’existència d’aquesta institució.
El mandatari va afegir que «l’escola pública ha d’acollir els nens discapacitats». Susanna Vela, la ministra d’Educació i Cultura, va assegurar sobre aquesta qüestió que «és una voluntat del Govern poder integrar l’escola especialitzada » i va recordar que «l’Administració pública ja suporta bona part del que fa aquesta institució. Assumir-lo plenament suposarà un esforç econòmic important». Carolina Serra, la directora de l’Escola especialitzada, va dir que pensava que aquesta inclusió «no passarà per la desaparició del Patronat que regeix la institució. El que ens interessa és que passi el que sigui més avantatjós per als alumnes». Segons va explicar Susanna Vela, encara s’estan estudiant els detalls de com s’hauria de dur a terme aquesta inclusió. En la seva opinió, podria ser una realitat en un parell d’anys.
El cap de Govern va recordar en el seu discurs que la creació d’aquesta escola va ser un acte innovador que demostra que el Principat ha estat capdavanter en la integració social i laboral dels nens discapacitats. De fet, Joan Sansa, el president de la Junta Rectora, va explicar que l’Escola compta amb 650 socis i que la institució té 270 usuaris, els quals compten amb el suport d’uns 140 empleats. En l’acte de commemoració hi va ser present també Joan-Enric Vives, el bisbe d’Urgell i copríncep episcopal, que va valorar molt positivament que 110 dels usuaris vagin a escoles ordinàries i que comptin amb un servei d’acompanyament i tutela i 90 treballin en empreses del país.
Un dels moments més emotius de l’acte va consistir en el parlament d’Antoni Coll, un dels fundadors de l’Escola especialitzada. Coll va recordar que la iniciativa va sorgir de la voluntat dels membres de Càritas parroquial d’Andorra la Vella per donar un servei «als nens que necessitaven una educació especial». Els terrenys necessaris per ubicar l’escola van ser donats per Maria Maestre, que també va ser present en la commemoració. La directora de l’Escola, Carolina Serra, va comentar que «aquesta va ser la primera escola pròpia que va haver-hi al país». Al principi hi havia 10 alumnes amb discapacitat, però la xifra va créixer amb el pas del temps fins a convertir-se en els 270 usuaris actuals. El bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va destacar sobre aquesta institució que «hem de recordar amb agraïment als qui l’han feta possible» i va assegurar que s’havia de tenir en compte que «tots tenim alguna disminució i excel·lències en altres camps».
La directora de l’Escola Nostra Senyora de Meritxell va afegir que la voluntat d’anar a més de la institució ha fet que s’hagin iniciat uns treballs d’ampliació que haurien d’estar enllestits en uns dos anys. Aquestes obres inclouen la construcció d’un nou edifici i la reforma de l’actual. Carolina Serra també va explicar que les negociacions amb els representants dels treballadors de l’Escola especialitzada perquè la institució pugui comptar amb un reglament intern van per bon camí i que aviat podria haver-hi novetats en aquest sentit.