El Govern integrarà l’EENSM al sistema educatiu públic com recomana l’ONU

Autor: s. m.
Font: bon dia
Publicat el: 24 de Març de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que l’executiu té la intenció d’integrar l’EENSM (Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell) en el sistema educatiu públic. Així ho va donar a conèixer el cap de l’executiu, en el marc de celebració del 40è aniversari d’aquesta escola, que va començar amb 10 alumnes i ara en té 270.

D’aquesta notícia va parlar en la posterior roda de premsa la ministra d’Educació, Susannna Vela, que va comentar que ja s’ha començat els treballs d’integració d’aquest ens en el sistema escolar i que espera que es pugui tenir enllestit en un període no superior a tres anys. La titular d’aquesta cartera no va donar detalls del projecte, donat que està en un estat embrionari, però sí que va indicar que s’està treballant “en el pla pedagògic i estratègic” i que s’espera que aquest últim quedi enllestit a finals d’aquest any.

La ministra Vela va comentar a més que actualment el Govern disposa dels recursos i dels professionals necessaris perquè aquesta integració sigui viable i una realitat en uns dos o tres anys. Vela va reconèixer que el Govern haurà de fer un esforç econòmic important, però va manifestar que l’administració “ja suporta bona part del funcionament de l’escola” a través dels programes que subvencionen els ministeris de Salut i d’Educació. Sobre el mètode que s’emprarà poc va comentar la ministra, no per una qüestió de poca transparència sinó perquè encara no s’ha definit.

De fet, sobre la qüestió de si el patronat de l’EENSM desapareixerà quan el Govern agafi les regnes del centre, Vela va comentar que no necessàriament ha de ser així i que s’haurà d’estudiar la millor fórmula i la que més convingui als usuaris d’aquesta escola especialitzada.

De la seva banda, la directora actual del centre, Carolina Serra, va comentar que d’aquesta inclusió en el sistema educatiu andorrà ja feia temps que se’n parlava i va donar per segur que el patronat no desapareixerà perquè el Govern trobarà una fórmula mixta i adient per a totes les parts.

De la seva banda, el cap de Govern, en el discurs commemoratiu que va fer, va afegir que aquesta iniciativa respon al “compromís de garantir un sistema educatiu inclusiu a tots els nivells educatius” per a les persones amb discapacitat, tal com recomanen les Nacions Unides.

No va ser l’únic parlament que es va pronunciar en la trobada d’ahir. El subsíndic general, Esteve López, en representació del Consell General, va dirigir unes paraules a les més de cent persones allà presents en què va destacar el marc jurídic “ben consolidat” que té Andorra per protegir i garantir els drets de les persones amb discapacitat.

Un dels fundadors del centre, Antoni Coll, va remarcar que la idea de l’escola va ser de Càritas, perquè començava a haver-hi algunes famílies amb fills amb discapacitat. També va explicar que van rebre la col·laboració de molta gent, començant per la família Molines, que el projecte va començar amb deu alumnes i que després de 40 anys es pot dir que funciona molt bé.

pdf3.jpg