Les depuradores van tractar al 2009 el 14% més d’aigües residuals

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 23 de Març de 2010

Les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) van tractar l’any passat un total de 17.414.114 metres cúbics, amb un augment de gairebé el 14% amb relació als 12 mesos precedents. Són dades que van ser facilitades ahir pel Govern amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua i de les que també es desprèn que més del 76% corresponen a aigües residuals tractades a l’EDAR del sistema sud.

Els principals indicadors del tractament que s’efectua en les EDAR són els paràmetres relatius a la demanda biològica d’oxigen (DBO5), a la demanda química d’oxigen (DQO), a les matèries en suspensió (MES), i en alguns casos, al nitrogen orgànic i amoniacal (NTK) i al fòsfor total (Ptotal).

De forma global, les EDAR compleixen amb les expectatives de tractament, amb rendiments que superen àmpliament el 70% i, en algun cas, sobrepassen fins i tot el 90% d’eliminació. Pel que fa a concentracions, les EDAR assoleixen abastament els resultats esperats, complint els nivells fixats per la normativa andorrana i la Directiva europea 91/271/CEE, sobre el tractament de les aigües residuals.

El conjunt d’estacions depuradores d’aigües residuals van generar un total de 1.600 tones de matèria seca de fangs durant l’any passat. Amb relació ales càrregues tractades per cada instal.lació, l’EDAR del sistema sud va generar el 81% dels fangs en termes de matèria seca total. El 100% d’aquesta matèria es va valoritzar al Centre de Tractament de Residus.

L’UTE Acsa-Cevalls-Sorea i Ecosistemes s’encarrega del servei d’explotació, conservació i manteniment de les estacions depuradores d’aigües residuals d’Andorra, i de l’estació d’assecat tèrmic associat a l’estació depuradora d’aigües residuals de la zona sud del Principat.

Les EDAR construïdes en el marc del pla de sanejament d’Andorra són les del Pas de la Casa, la del sistema nord-occidental situada a Anyós, la del sistema nord-oriental a Canillo i la del sistema sud a la parròquia de Sant Julià de Lòria.

pdf3.jpg