El Govern ultima l’ampliació de l’acord duaner amb la UE de 1991

Autor: Clara Garnica
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 23 de Març de 2010

Els treballs de l’Administració central per acostar-se a la Unió Europea i obrir-se a l’exterior faran un nou pas les properes setmanes. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la visita a les instal.lacions duaneres d’Escaldes-Engordany. Bartumeu va informar que s’està treballant en un nou document duaner per estrènyer les relacions d’associació amb la UE, que serà presentat a Brussel.les “d’aquí a unes setmanes”, segons va avançar el cap de l’Executiu.

Aquest document modifica i amplia l’acord duaner vigent actualment, que data de l’any 1991 i que va comportar la integració de l’ordenament jurídic nacional andorrà a la normativa comunitària. En l’elaboració d’aquesta ampliació de l’acord hi ha participat el propi cos de la Duana, segons va informar ahir el seu director adjunt, Jordi Jané. Han elaborat part del treball tècnic, de recuperació d’informació i d’assessorament, va explicar Jané: “Hem fet una anàlisi de les importacions i exportacions i de quines conseqüències tindria modificar l’acord del 1991”.

De fet, Bartumeu va manifestar durant la visita que la Duana és “una peça essencial” en aquest treball per ampliar el conveni i per “acostar-nos més a un acord d’associació”.

D’altra banda, tant Bartumeu com Jané van coincidir en afirmar que quant a instal.lacions s’han resolt les mancances principals de les instal.lacions duaneres, tant pel que fa a la del Pas com la de la Farga de Moles. Només faltaria la instal.lació d’una obertura de portes a l’edifici del Pas, que necessita el vistiplau de l’arquitecte francès que va realitzar la instal.lació, va explicar Jané.

20 REPATRIACIONS AL 2009
En un altre ordre de coses, i segons dades facilitades pel Congrés de Diputats de l’Estat espanyol, els agents de la Duana espanyola de la Farga de Moles van denegar l’accés a 20 persones durant l’any passat. En virtut de l’acord de l’espai Schengen (de què Andorra no hi forma part) Espanya té potestat per demanar documentació a qualsevol persona que entri al seu territori des d’Andorra, així com denegar-ne l’accés i repatriar-lo al seu país d’origen.

pdf3.jpg