Les depuradores van millorar la seva eficiència en un 14% l’any passat

Autor: s. m. / agències
Font: bon dia
Publicat el: 23 de Març de 2010

El Govern va aprofitar el Dia mundial de l’aigua per emetre un comunicat en què dóna a conèixer el rendiment del darrer any de les depuradores.

En aquest sentit, cal comentar que les estacions van tractar durant l’any passat 17.414.114 metres cúbics d’aigües residuals, xifra que representa un augment de gairebé el 14% respecte al 2008. D’aquest volum, més del 76% correspon a aigües residuals tractades a l’EDAR del sistema sud.

Els principals indicadors del tractament que es fa a les EDAR són els paràmetres de la demanda biològica d’oxigen, la demanda química d’oxigen, les matèries en suspensió i, en alguns casos, el nitrogen orgànic i amoniacal i el fòsfor total.

El Govern va manifestar que les estacions depuradores d’aigües residuals compleixen en general les expectatives de tractament, amb rendiments que superen àmpliament el 70% i, en algun cas, sobrepassen fins i tot el 90% d’eliminació.

Pel que fa a concentracions, el comunicat indica que les EDAR aconsegueixen els resultats esperats i compleixen els nivells fixats per la normativa andorrana i la directiva que marca Europa sobre el tractament de les aigües residuals.

En un altre ordre de coses, cal comentar que el conjunt d’estacions depuradores d’aigües residuals va generar durant el passat exercici un total de 1.600 tones de matèria seca de fangs. Pel que fa a les càrregues tractades per cada instal·lació, l’EDAR del sistema sud genera el 81 per cent dels fangs en termes de matèria seca total.

Valoració del ministre Alay

Tot i que les dades ja es van donar a conèixer la setmana passada mitjançant un comunicat oficial governamental, el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, es va felicitar de la bona qualitat que té l’aigua del Principat. Ho va fer en el marc de presentació d’un nou llibre infantil dedicat a l’aigua i davant la presència de la il·lustradora de Les Tres Bessones, Roser Capdevila.

Alay va explicar que, en el cas d’Andorra, el 55% de les estacions de seguiment de la qualitat de l’aigua donen un resultat bo o excel·lent, mentre que el 95% estan en l’aprovat, i va assenyalar que l’objectiu és que el 2020 totes les dades se situïn entre el nivell bo i l’excel·lent. També va recordar que el Govern està enllestint les xarxes primàries del clavegueram, però “queda un esforç compartit” amb els comuns per completar les millores als trams a l’interior de les poblacions.

pdf3.jpg