L’Associació Som com Som valora de forma positiva l’acord aconseguit entre el Govern i el Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, tot i que recorden que no posa fi a la discriminació del col·lectiu homosexual en les col·lectes de sang, ja que, segons apunten, la intenció de l’executiu és continuar col·laborant amb l’Établiment Français du Sang.
De tota manera, el president de l’associació, Nicolás Perez Barbero, ha lamentat que aquest acord no s’hagi aconseguit abans i ho ha atribuït a una “manca de voluntat política” de l’anterior executiu.
Pérez Barbero destaca que des del punt de vista del dret a la no-discriminació dels homosexuals, l’acord amb Catalunya és un pas positiu perquè el Banc de Sang i de Teixits utilitza “els criteris mèdics i científics més rigorosos”, deixant clar que els motius d’exclusió de la col·lecta de sang són les conductes de risc i no el fet de pertànyer a un col· lectiu concret.
El president de Som com Som ha qualificat de “lamentable i difícil d’entendre” que un conveni que l’actual Govern ha signat en pocs mesos “hagi estat impossible de fer en tota l’anterior legislatura”. Per aquest motiu, Pérez Barbero creu que la falta de solucions s’ha degut a una “manca de voluntat política” de l’anterior govern i a una “manca de sensibilitat envers els drets de les persones homosexuals”.
A més, l’associació també apunta la falta de planificació com a motiu per no haver signat un acord que ara s’ha demostrat que era possible. Pérez Barbero afegeix que aquest conveni representa una millora per al país ja que ara Andorra tindrà un proveïdor més de sang.
D’altra banda, Pérez Barbero demana que es revisi el conveni amb la part francesa, perquè si bé entén que es mantingui per raons estratègiques, recorda que continua discriminant les persones homosexuals.