Més recursos per millorar els rius

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 23 de Març de 2010

El ministeri de Medi Ambient confia que entre enguany i el 2011 es puguin finalitzar diverses actuacions clau per a la millora de la qualitat de l’aigua dels rius del Principat.

Els estudis realitzats a la xarxa fluvial al llarg del 2009 van assenyalar de manera clara dos punts negres on el nivell de contaminació està encara molt per sobre del que es va marcar ara fa gairebé quinze anys amb l’inici del pla de sanejament, unes fites que tenen com a data límit el 2020: el tram del Valira d’Orient a la sortida sud de Canillo i el del Valira del Nord just abans d’arribar a Escaldes-Engordany. En aquest segon indret, s’ha d’iniciar en breu la construcció d’un nou col·lector d’aigües residuals per al qual el Govern destinarà poc més d’un milió d’euros.

El cap de la unitat de qualitat de les aigües, Carles Miquel, va explicar que amb aquesta nova infraestructura, d’uns 700 metres de llarg i que estarà just abans del pont dels Escalls, s’aconseguirà desviar tot el líquid contaminat que actualment vessa directament al riu cap a la depuradora de Sant Julià, on es podrà filtrar abans de retornar al cabal. Pel que fa a la zona de Canillo, on hi ha un tram del Valira que encara rep directament les aigües fecals de part del nucli, el comú ja s’ha compromès a solucionar la situació en virtut de l’acord de col·laboració signat en la matèria el 2005 per les administracions locals amb el Govern. La corporació preveu finalitzar en breu la construcció d’un altre col·lector que posi fi al problema i als resultats negatius recollits per les estacions de seguiment situades al tram fluvial.

MÉS FEINA A LES DEPURADORES

En aquest sentit, Carles Miquel va recordar que són actuacions semblants a les que en els darrers anys s’han dut a terme a altres zones com ara el centre d’Escaldes o la vall d’Incles. Justament, l’entrada en funcionament d’aquests col·lectors explica l’increment del volum d’aigua tractada en les quatre depuradores del país (Anyós, el Pas de la Casa, Canillo i Sant Julià). Durant el 2009, es van assolir 17,4 milions de metres cúbics, un 14% més que en tot el 2008.

“Els resultats del darrer informe són esperançadors i no és el mateix mirar els rius ara que fa cinc anys”, apunta el responsable del departament, que assegura que els trams més problemàtics “milloraran en el futur”, fet que permetrà que el 2020 el nivell a tot el país sigui bo o excel·lent. Miquel es felicita pel fet que “la gent està més conscienciada i s’avisa abans en cas de vessaments.

pdf3.jpg