Noves llicències per a bancs

Autor: ALEIX TUGAS / RICARD POY
Font: diari d'andorra
Publicat el: 22 de Març de 2010

L’operació de compra de Banco Madrid per part de Banca Privada d’Andorra ha marcat el tret de sortida perquè les entitats nacionals busquin l’expansió natural cap a Espanya a fer banca especialitzada en gestió de capitals.

Fins ara el Banc d’Espanya no permetia operacions en aquest sentit per la condició de paradís fiscal d’Andorra, però les regles del joc canviaran un cop s’hagi ratificat pels dos parlaments el conveni d’intercanvi d’informació fiscal. Amb previsió d’aquest escenari el Govern ja ha començat, segons fonts de l’executiu i dels bancs, a elaborar el canvi legislatiu per a la concessió de noves llicències bancàries. Es treballa amb dues vies. Una passaria per seguir el model anterior i crear un nombre específic de llicències (podrien ser-ne dues o tres), mentre que l’altra alternativa és establir les condicions perquè qualsevol entitat pugui instal·lar-se sense cap altra limitació que la de complir uns requisits (nombre mínim d’oficines i treballadors, per exemple).

Segons va explicar el director general de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), Antoni Armengol, la llicència que va quedar lliure quan CaixaBank va abandonar el Principat ja ha caducat i, per tant, seria necessari fer-ne de noves. El ministre de Finances, Pere López, va confirmar que, en part, aquesta era una de les motivacions del paquet legislatiu que regula les entitats financeres, i que ara està a tràmit parlamentari. No obstant això, el ministre també va ressaltar que no seria sinó el complement “d’unes quantes mesures que cal acabar de perfilar abans”, com els mecanismes de control en base consolidada, els acords internacionals que requereixi l’INAF o fins i tot la reforma tributària.

OBERTURA GRADUAL

Armengol també va destacar que l’ABA era favorable a una obertura gradual del sector financer al capital estranger. No obstant, el sector també consideraria positiu que un canvi d’aquestes característiques impliqués la reciprocitat, és a dir, la possibilitat que empreses del món financer andorrà poguessin establir-se també a l’estranger. De fet, el director de l’ABA va anar més enllà i va apuntar la possibilitat que les empreses que vinguessin a establir-se al Principat “poguessin operar des d’aquí cap a fora”, i evitar així que es limitessin “a operar al mercat domèstic”.

L’OPCIÓ PORTUGUESA

Cal recordar que després de la reunió que el president de la República de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, va mantenir amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va anunciar la possibilitat que un banc lusità vingués a operar al país. No obstant això, l’ABA assegura que de moment no s’ha concretat com ni qui tiraria endavant la iniciativa, perquè “no hi ha hagut cap pronunciament oficial. Malgrat això el sector ho veuria de bon ull. El ministre Pere López va confirmar que l’entitat lusitana interessada seria Caixa Geral de Depósitos, un dels grups més grans de Portugal que ja compta amb grups afins a països com Espanya, França o Alemanya.

Pere López també va ressaltar que l’obertura bancària a altres estats “és possible”, però no sense abans crear “els mecanismes legislatius necessaris”, i per això considera que cal ser prudent i aprovar els textos que ara hi ha a tràmit. Així mateix, no va descartar que aquestes noves disposicions legals possibilitin també “que les nostres entitats puguin anar cap a altres territoris de la Unió Europea”, si ho consideren oportú.

pdf3.jpg