Bartumeu assegura que la reforma tributària és un procés difícil d’assimilar per Andorra

Autor: redacció
Font: més andorra
Publicat el: 22 de Març de 2010

Sota el títol Transparència i confiança: Andorra cap a Europa, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va fer un repàs a la política econòmica i fiscal de l’Executiu que encapçala, en el decurs de la conferència que va pronunciar a la Borsa de Barcelona.

Bartumeu va recordar els passos que s’han seguit des del toc d’atenció del G20 l’abril de l’any passat fins arribar a la signatura de disset acords d’intercanvi d’informació fiscal. Així, en el seu discurs, el cap de Govern va destacar que «la qüestió fonamental per aconseguir una bona col·laboració financera amb Europa ha estat l’intercanvi d’informació a nivell administratiu».

L’intercanvi d’informació, segons Bartumeu, també és una qüestió essencial per al futur de la inversió estrangera a Andorra i, en aquest sentit, va manifestar que «els operadors francesos, espanyols, els empresaris europeus en general, quan valorin els pros i els contres de fer empresa a Andorra ho han de fer sobre unes bases clares i avantatjoses. Amb seguretat jurídica i gaudint d’un diferencial fiscal».

El cap de Govern va recordar durant la conferència que el Consell General va adoptar una llei, el 7 de setembre del 2009, que autoritza l’intercanvi d’informació fiscal prèvia petició. I en aquest sentit, va voler deixar clar que aquesta petició no pot ser genèrica sinó que, al contrari, «cal que sigui concreta, sobre una persona sotmesa a inspecció tributària i concretada; és a dir, reunir una sèrie de requisits i condicions».

Bartumeu també va fer referència durant la seva xerrada a la reforma tributària que, un cop aprovada, ha de permetre negociar els convenis que han d’evitar la doble imposició fiscal. Un procés que, segons el cap de Govern, ha estat «psicològicament complex d’assimilar dins d’Andorra, perquè és un canvi de paradigma en la manera de funcionar del país».

Bartumeu es va mostrar convençut que l’assoliment d’aquests acords d’intercanvi d’informació fiscal permetrà a Andorra exportar béns i serveis així com rebre inversions estrangeres sense penalitzacions fiscals, de manera que es podrà reactivar l’economia del Principat.

pdf3.jpg