Enllestit el protocol en col·laboració sanitària

Autor: IRENE CASASAYAS / CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Març de 2010

La visita de la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, ha permès establir una sèrie d’acords sanitaris per tal de millorar la qualitat del servei andorrà, com ara l’adhesió al Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Tots els punts desenvolupats a les trobades que ha realitzat la consellera des de divendres parteixen de la idea de la cooperació, un aspecte que es resumeix ideològicament en el nou protocol de col.laboració. Aquest nou acord se signarà abans de l’estiu, segons va informar ahir Geli, tot i que ja té totalment definits els punts i eixos bàsics de treball, així com l’ordre de prioritats.

En espera de definir els últims serrells, que allargaran la seva signatura definitiva alguns mesos, el protocol se centra en tres àmbits d’actuació: «activar i millorar la coordinació de proximitat i de referència; activar i millorar els recursos mèdics, i desenvolupar l’actuació de les noves tecnologies de la informació al sistema informàtic mèdic andorrà », va explicar la ministra de Salut, Treball i Benestar, Cristina Rodríguez. La finalitat de les actuacions i eixos de treball és primordialment –tal com va dir Rodríguez– «millorar la qualitat d’assistència als usuaris i millorar la qualitat dels nostres professionals, a partir de l’intercanvi de coneixements».

Pel que fa als sectors prioritaris a treballar, tenint en compte les necessitats actuals del sistema mèdic, la titular de Salut catalana va informar que es tracta de la psiquiatria, la diàlisi, la diagnosi de la imatge i les urgències, tot i que s’estudiaran «noves àrees a aprofundir». A banda de les grans actuacions, Geli també va voler fer èmfasi en el «treball quotidià» que s’efectua diàriament entre Catalunya i Andorra i que cal seguir potenciant.

A DOS ANYS VISTA / El nou acord mèdic entre la conselleria catalana i el ministeri andorrà centra la seva actuació en els propers dos anys. S’ha pogut enllestir gràcies al treball que han estat realitzant les dues parts i que es va enfortir especialment arran de la darrera trobada entre Geli i Rodríguez, el mes de juliol passat a la Seu d’Urgell. «Llavors es va establir el disseny d’aquest acord i quines havien de ser les prioritats», va explicar la ministra.

Anant més enrere en el temps, la possibilitat de tirar endavant el nou protocol de cooperació parteix de l’acord marc que van signar el president de la Generalitat, José Montilla, i el llavors cap de Govern, Albert Pintat, al gener de l’any passat a Andorra. Amb la signatura s’establia la necessitat de treball conjunt, a partir d’una subdivisió per sectors i amb l’elaboració de plans de treball específics.

pdf3.jpg