La bona memòria per les desil·lusions i els greuges

Autor: JOSEP ANTON Rosell Pujol
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 de Març de 2010

Ens ho hem de fer mirar, perquè no és positiu. En pocs dies s’ha parlat, i molt, dels decomisos de capital a la frontera del Runer. Es diu que el seu volum ha pujat respecte a èpoques anteriors i alguns immediatament relacionen aquest fet objectiu amb la por dels inversionistes i la retirada de capital.

Una part de la qüestió pot ser aquesta apreciació, però de ben segur que no és l’única, i menys encara la que pot tenir un major pes específic. Ha estat conjunturalment positiu la conferència del cap de Govern Jaume Bartumeu a la Borsa de Barcelona per desfer equívocs, però no pot ni ha de ser l’única sortida.

En el tema bancari, cal ser molt acurats i sobretot saber bé el que es diu i quan es diu. Qualsevol frase es pot prestar a dobles interpretacions amb la carrega negativa que això pot comportar. La sèrie de comentaris que en el seu moment es van fer sobre la retroactivitat, o no, de les informacions bancàries, arrel dels convenis subscrits amb diferents països, va sembrar d’inquietud el tema i els resultats els comprovem ara.

Tenim una meravellosa memòria per guardar les desil.lusions o mirar la part negativa de les coses o els greuges. No és ètic, ni real i, molt menys, saludable. Diria que moltes persones que fa anys que són al Principat i fins i tot molts que hi han nascut encara tenen el jet lag del viatge. I això no és que sigui bo, sinó que resulta contradictori.

Ara més que mai ens situem en una posició de respecte i obertura, i això és positiu i no pas negatiu, malgrat el missatge que aquests dies uns, innocentment, i d’altres, intencionadament, volen tòrcer. En moment de crisi i, per tant, de manca de liquiditat, és lògic transvasaments de capitals i reajustaments comptables. Situem les coses al seu lloc i no desvirtuem la imatge real del moment per una altra que és fictícia en la major part del plantejament i, per tant, irreal.

pdf3.jpg