Sempre insistim que la política de bones voluntats no serveix de res si no va acompanya d’una immediata política de resultats pràctics.
En aquest sentit, rebem amb molt optimisme la visita que està duent a terme aquest cap de setmana al país la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, la qual ha permès establir una sèrie d’acords sanitaris per tal de millorar la qualitat del servei andorrà, com ara l’adhesió al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Tots els punts desenvolupats a les trobades que ha realitzat la consellera tenen com a nucli essencial la idea de la cooperació, un aspecte que es resumeix ideològicament en el nou protocol de col.laboració. Aquest nou acord –que en principi se signarà abans de l’estiu, segons va informar la mateixa consellera– se centrarà en diferents àmbits d’actuació que poden ser molt profitosos per al Principat, com ara l’activació i millora de la coordinació de proximitat i de referència, el progrés dels recursos mèdics o el desenvolupament de l’actuació de les noves tecnologies de la informació al sistema informàtic mèdic andorrà, tal com va explicar la ministra de Salut, Treball i Benestar, Cristina Rodríguez. L’objectiu no és altre que introduir avenços en la qualitat de l’assistència als usuaris i millorar la qualitat dels nostres professionals, a partir de l’intercanvi de coneixements.
A més, la reunió bilateral amb la representació catalana també va servir per certificar un final feliç a una qüestió àmpliament reivindicada que afortunadament aviat veurà la llum: a partir del mes de maig vinent, totes les mares que donin a llum a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell tindran l’opció de destinar la sang del cordó umbilical al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. A partir d’aquí, les cèl.lules donades podran beneficiar qualsevol pacient que ho necessiti o bé seran destinades a la investigació. A la vegada, totes dues administracions han concretat una altra línia de cooperació en la qual Andorra formarà part del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, un banc en xarxa que donarà garanties de seguretat i de disponibilitat pràctica. Al seu torn, aquesta cooperació amb el sistema català permetrà l’accés als voluntaris del col.lectiu homosexual, posant punt i final així a una polèmica discriminació que s’ha anat arrossegant els darrers anys i sense haver de trencar el conveni que té Andorra amb Tolosa en aquesta matèria.
Tot plegat suma un compendi de bones notícies per a un sistema sanitari del país que –no hem d’oblidar– pateix d’una sangria econòmica considerable provinent del Servei d’Atenció Andorrana Sanitària. Mai és tot de color de rosa i cal ser-ne conscients.