Bartumeu defensa els avenços d’Andorra a la Borsa de Barcelona

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 de Març de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va oferir ahir una conferència a la Borsa de Barcelona per exposar als agents econòmics catalans els avenços fets per Andorra en matèria de transparència.

En termes més col.loquials, i tal com va afirmar el líder socialdemòcrata davant la munió de periodistes i assistents que es van donar cita a l’emblemàtic edifici barceloní, el missatge que es volia passar és que «som gent de confiança» i que «volem ser uns lleials veïns», segons va sentenciar. Descartant una fugida de capitals cap a Espanya objecte de l’acord d’intercanvi d’informació que entrarà en vigor l’any vinent, Bartumeu va assenyalar que el sistema financer andorrà només pot sortir beneficiat del procés irreversible cap a la internacionalització.

En aquest sentit, el màxim dirigent de l’Executiu va exposar que el que vol Andorra és «mantenir la competitivitat del sector financer i reforçar l’excel.lència dels seus serveis » sota els criteris que marca l’OCDE. Parafrasejant el viceprimer ministre belga Didier Reynders, Bartumeu va ser explícit: «Cap Estat no pot justificar la seva activitat bancària o financera pretenent defensar evasors». La via, en aquest cas, que ha de seguir Andorra és la de la «competitivitat».

Mostra d’aquestes oportunitats que s’obren en territoris com ara l’espanyol és l’acord de compra de Banco Madrid per part de BPA per més de cent milions, operació de la qual Bartumeu es va mostrar coneixedor, al temps que va oferir el seu «suport» governamental. De fet, són aquestes «condicions de seguretat jurídica» que es donaran d’aquí a pocs mesos –en virtut dels projectes de llei en matèria bancària– les que faran possible que fructifiquin un parell més d’operacions en la mateixa línia «en estat molt avançat». Casos en sentit invers, com ara el de Banco Bilbao o La Caixa, va exemplificar el socialdemòcrata, en què «va mancar un entorn relacional tal com el que tenim ara», no es tornaran a repetir. En aquest sentit, Bartumeu va indicar que l’exemple de Banc Sabadell d’Andorra (BSA), amb el 51% de capital espanyol, serà cada cop més freqüent.

LA MILLOR TRIBUNA / El cap de Govern va escollir «la millor tribuna possible», la Borsa de Barcelona, per tal d’explicar «el salt» que està fent Andorra, que muta progressivament d’un «model tradicional d’activitat financera» cap als criteris internacionals. A més de remarcar els 17 acords d’intercanvi d’informació fiscal, «un primer pas» per fer possible «fer banca des de la solidesa», Bartumeu va ampliar que ara s’afronta a la reforma tributària per «arribar raonablement abans de la tardor» a enllestir els articulats que homologuin Andorra als països de l’entorn. Il.lustrant com aquest objectiu es desplegarà mitjançant un impost sobre els beneficis del 10% –«el topall mínim dins la forquilla de la UE»– i un impost indirecte d’entre el 4,5% i el 5,5% –i amb tipus reduïts per als casos que escaigui–, el líder del PS va defensar la gestió com un dels avals que hauran de permetre «avançar cap a un acord d’associació ad hoc a la UE». En aquest sentit, va recordar que l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa suposa un avenç per reconèixer –tal com s’assenyala a l’Article 7 bis– les relacions de veïnatge amb petits països com ara Andorra.

INVERSIÓ I EUROPA / Lligant l’evolució quant a la transparència amb el camí fiscal i l’objectiu d’acostament a la UE, el cap de Govern, que va estar acompanyat per l’ambaixador especial i excap de Govern Òscar Ribas –qui, al seu torn, va valorar la feina pedagògica de Bartumeu a la Borsa com una eina «molt positiva»–, va resumir que l’objectiu és fer d’Andorra un territori que atregui «inversió estrangera en positiu». Tot i reconèixer que hi ha certs «clixés» que continuen conservant «la imatge de paradís fiscal», Bartumeu va exposar les possibilitats d’Andorra de sortir en el futur cap a l’exterior. Mentrestant, en nom de la Borsa de Barcelona, el seu president, Joan Hortalà, va qualificar l’aposta del Principat com a «seriosa i valenta».

pdf3.jpg