L’acord amb el banc de sang català podria estar tancat el mes de juny

Autor: d. moreno
Font: diari d'andorra
Publicat el: 21 de Març de 2010

Ara hauran de donar el vistiplau els respectius governs i s’haurà de signar però les responsables de Salut d’Andorra i Catalunya ja van tancar ahir “a nivell tècnic i polític” el protocol de cooperació en matèria sanitària.

Una de les qüestions rellevants i que podria estar resolta el mes de juny és el conveni amb el banc de sang i teixits de Catalunya perquè aquest també esdevingui subministrador del Principat. D’aquesta manera es resol un vell problema, l’impediment de donar sang als homosexuals a causa dels requisits marcats pel banc de sang de Tolosa. Cristina Rodríguez va manifestar que amb Tolosa s’hi continuarà treballant. “França ens ha ajudat des de fa més de vint anys i ara quan parlem de col·laboració és trilateral”, va manifestar.

Però la ministra també va assenyalar que, respecte a la donació de sang, el Govern vol anar més enllà. “Ara gairebé és just una setmana abans de la col·lecta que prens consciència i ara el que volem és un procés continu”, va indicar. En aquest sentit, es marca que “el primer canvi cultural” sigui el de l’impuls d’una associació de donants. A Catalunya ja en funcionen unes quantes d’associacions de donants i si es fixa el juny com a “topall” desitjat per a lligar totes les qüestions tècniques referents a la col·laboració amb el banc de sang i teixits és perquè el dia 14 se celebra el dia mundial de la donació de sang.

CORDÓ UMBILICAL

Per al que sí que hi ha data és per a un altre dels projectes transfronterers que, després d’anys de negociacions, s’ha desencallat. Al maig les mares que pareixin a Andorra podran donar la sang del cordó umbilical i que aquesta sigui emmagatzemada al banc català. Marina Geli va recordar que malgrat que el banc tingui seu a Barcelona “traspassa fronteres” perquè són diverses les comunitats espanyoles que hi participen (ara, a més, s’hi sumarà Andorra) i va posar èmfasi en les grans oportunitats que genera ateses les propietats de les cèl·lules del cordó umbilical per a la curació de malalties com la leucèmia. Tanmateix, va recordar que des del banc, que “ara també serà d’Andorra”, s’impulsa una important recerca científica en patologies com l’Alzheimer, el parkinson o la diabetis.

ALTHAIA

Cristina Rodríguez va manifestar que el protocol també plasma la cooperació en l’àmbit assistencial. En aquest sentit, la ministra va revelar que la col·laboració amb la xarxa assistencial Althaia de Manresa serà més àmplia que i no es limitarà l’especialitat d’al·lergologia. “No és només que en un moment concret, per una necessitat, vingui un professional, és tota una cartera de serveis que estem definint amb el centre”, va manifestar Rodríguez. En aquest sentit, Marina Geli va afegir que la diàlisi de l’hospital de Puigcerdà ja la du a terme el servei de nefrologia de l’Althaia perquè “és més fàcil desplaçar un professional que serveis”.

Però més enllà d’una cooperació assistencial que ja existeix en l’àmbit del Pirineu i també amb els centres de referència, la consellera catalana va avançar que “hi ha tot un seguit d’àrees en que s’ha d’aprofundir com tot allò que fem en planificació sanitària, elements de gestió o àmbits de la formació continuada i professional”. Finalment, Rodríguez va indicar que Andorra rebrà suport de la part catalana en el procés d’acreditació “de les nostres institucions, especialment l’hospital”. Aquest procés encaminat a validar la qualitat assistencial comença la setmana que ve.

pdf3.jpg