Missatge de confiança als veïns

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 de Març de 2010

Des d’aquesta tribuna hem remarcat moltes vegades la importància que té per a Andorra el manteniment de les bones relacions amb les veïnes Espanya i França, tant pels vincles culturals com per la dependència econòmica. També hem insistit que d’ençà de l’arribada dels socialdemòcrates al Govern s’ha treballat molt en aquest sentit i s’han fet diversos passos per, en alguns casos, consolidar uns vincles que ja eren positius i, en d’altres, reestablir una confiança que estava força deteriorada.

I en aquesta matèria, el líder de l’Executiu, Jaume Bartumeu, ahir hi va posar un nou gra de sorra, tot i oferint una conferència a la Borsa de Barcelona per exposar davant una àmplia representació dels agents econòmics i socials catalans els avenços fets per Andorra en matèria de transparència. El cap de Govern va aprofitar l’acte a la capital catalana per enviar un missatge de confiança vers la societat andorrana i les maneres de fer del poble del Principat, tot i deixant constància que «volem ser uns lleials veïns». En aquest sentit, el màxim dirigent de l’Executiu va exposar que el que pretén Andorra no és altra cosa que «mantenir la competitivitat del sector financer i reforçar l’excel. lència dels seus serveis» sota els criteris que marca l’OCDE. En aquesta línia, parafrasejant el viceprimer ministre belga Didier Reynders, Bartumeu va voler deixar molt clar que «cap Estat no pot justificar la seva activitat bancària o financera pretenent defensar evasors» i, evidentment, Andorra no en pot ser una excepció. Sense oblidar tota la feina que resta per fer al país –que és molta–, sembla un bon camí alternar de manera puntual la presència als estats veïns per donar a conèixer la tasca que s’està duent a terme, per, de mica en mica, anar– nos desprenent d’un seguit d’etiquetes nocives que tant mal han fet al país. Aquesta és una missió difícil d’assolir i només amb una pedagogia constant es pot aconseguir l’objectiu. Precisament en aquest sentit es va referir també durant l’acte a la Borsa l’ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Oscar Ribas, el qual va valorar la feina pedagògica de Bartumeu com una eina «molt positiva » per implementar la confiança exterior. Igualment, per continuar amb aquest exercici, el pròxim 3 de maig, Bartumeu farà una conferència similar al cercle financer de La Caixa i visitarà en breu la capital espanyola per participar al fòrum Nueva Economia.

Amb tot, s’ha de ressenyar que aquest treball de comunicació fora del país ha de tenir un caràcter puntual, ja que no s’ha d’oblidar que a dins del Principat també hi ha una certa manca de confiança i aquí és on s’haurien de focalitzar les explicacions.

pdf3.jpg