A partir del mes de maig vinent, totes les mares que donin a llum a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell tindran l’opció de destinar la sang del cordó umbilical al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Les cèl.lules donades podran beneficiar qualsevol pacient que ho necessiti, o seran adreçades a la investigació.
Aquest va ser un dels acords rubricats ahir en el marc d’una trobada de dues jornades de treball al Principat entre la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, i la seva homòloga catalana, Marina Geli. La consellera de la Generalitat va recordar que Catalunya disposa del banc de cordó umbilical més important d’Europa i que d’aquest centre s’abasten comunitats autònomes com ara les Balears, Aragó, Extremadura i Cantàbria, així com a partir d’ara també ho farà Andorra.
De la trobada, se’n va concretar una altra línia de cooperació en la qual Andorra formarà part del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, un banc en xarxa que “dóna garanties de seguretat i disponibilitat pràctica”, segons va detallar Geli. La voluntat és que al pròxim 14 de juny es faci efectiva la col.laboració amb el Banc de Sang català. De fet, serà aquesta data quan Barcelona esdevindrà seu mundial de la donació de sang i de teixits. Un esdeveniment al qual ha estat convidat el Govern d’Andorra.
Rodríguez va exposar que la col.laboració en aquest àmbit ja està “endegada”, però que es tracta d’un “procés complex” que va més enllà de “la problemàtica” d’organitzar una col.lecta de sang al Principat. I és que la prioritat serà acostar la cultura catalana de donació, que és voluntària i permanent i on l’Administració acompanya les associacions de donants. L’acord no tindrà incidències amb el conveni que Andorra té amb Tolosa en aquesta matèria, ja que es tracta d’una “cooperació trilateral”, tot i que el país farà un pas endavant, ja que col.lectius com ara els homosexuals, que fins ara no podien exercir la donació, estaran autoritzats.
TRASPASSA FRONTERES
La consellera catalana va comentar que al banc “li haurem de posar un nou nom”, atès que “és un banc que traspassa fronteres per l’ús terapèutic de les cèl.lules del cordó, que són importants per a les malalties genètiques, l’Alzheimer, el parkinson i la diabetis”, entre d’altres. I va continuar: “Tenim el segon equip més important del món en aquesta matèria”.
La ministra va indicar que es crearà un pla de donació de sang. Abans, però, es revisarà el procés complert i es detallaran quantes donacions i campanyes per captar voluntaris es realitzaran. S’ampliarà la promoció i l’acompanyament d’aquestes durant tot l’any.