Canvis després del pacte frustrat

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 de Març de 2010

Abans que el Gabinet socialdemòcrata compleixi un any de mandat, el cap de Govern va detallar ahir la remodelació ministerial ja anunciada, que consisteix bàsicament en descarregar de feina el ministre Pere López, crear un Ministeri de Turisme, i separar Ordenament Territorial de Medi Ambient.

Quant al primer dels canvis, des d’un primer moment es va veure que López hauria de disposar d’una dedicació excessiva per afrontar tots els departaments dels quals n’era responsable.

Hi han moltes lectures que s’estan fent des d’ahir. És cert que Bartumeu va apel.lar a l’austeritat per justificar el seu primer Gabinet, reduït a sis persones, però en realitat són pocs els que dubten que la veritable raó d’aquesta estructura eren les negociacions per a un possible pacte d’Estat i que les cadires buides i disponibles podien ser d’utilitat en qualsevol moment si el pacte d’Estat fructificava o s’ampliava a una entesa més àmplia i a l’entrada de ministres afins a altres grups parlamentaris.

La realitat no ha estat així i el cap de Govern ha optat per la remodelació tan aviat s’han donat per frustrades les converses, i l’ampliació del Gabinet ministerial es fa amb homes del partit, tancant definitivament la porta a la incorporació aliena i evitant així generar descontentament a les files socialdemòcrates. Un altre punt és molt clar. Després de la sortida forçada de la secretària d’Estat de Turisme, Valerie Lackner, el cap de Govern ha preferit dotar d’un major rang aquest àmbit de tanta rellevància per a Andorra. El turisme, pel seu impacte directe en l’economia nacional, necessitava des d’un primer moment de la tutela d’un ministre, absència que ara es rectifica amb el nomenament de Claude Benet.

Altres interpretacions s’han fet de la separació de Medi Ambient d’Ordenament Territorial, sobretot després de la polèmica sorgida arran d’una adjudicació a una empresa de la qual Vicenç Alay és accionista. L’oposició reformista s’ha apressat a catalogar la decisió com una decapitació al dirigent massanenc, cosa que el cap de Govern va negar, amb certa raó, tenint en compte que l’adjudicació a Ecotècnic es va fer precisament des de Medi Ambient.

Bartumeu va explicar les incorporacions per la preparació i confiança en els nous membres, alhora que va recordar que el repartiment de ministeris en funció del territori no forma part del seu ideari. I, sobretot, hi ha un missatge clar que s’ha d’interpretar com el convenciment que el PS té la convicció que la legislatura s’allargarà en el temps més enllà del que gran part de l’oposició desitja i preveu. Tot dependrà de l’encert dels ministres i de les reformes pendents.

pdf3.jpg