Dimensió social de la ciència

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 de Març de 2010

Els avenços científics i la seva relació amb la societat actual. Aquest és l’eix vertebrador de la 27a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra, que aquest any comptarà amb la doctora en Biologia i oceanògrafa Josefina Castellví com a presidenta.

És des de l’any 1998 que la Universitat d’Estiu no girava entorn d’un tema científic. Davant d’aquesta constatació, i pel fet que “vivim en un món en el qual ens envaeix la informació científica i tècnica”, amb paraules del secretari d’Estat d’Ensenyament Superior i Recerca, Joan Marc Miralles, el Govern ha decidit organitzar una edició que portarà per títol Ciència i societat (del cosmos a l’àtom, passant per la vida).

Entre el 30 d’agost i el 3 de setembre, científics de diferents nacionalitats –andorrans, espanyols, francesos i belgues– oferiran sengles conferències sobre la dimensió social d’algunes qüestions científiques d’actualitat. Els ponents analitzaran des de la relació entre la ciència, la filosofia i la religió fins a la visió de la ciència des d’una perspectiva de gènere, passant per l’equilibri climàtic del planeta, la recerca de nous mons o els vincles entre la genètica i les malalties que patim.

Fora de les dates previstes per a la celebració de la Universitat d’Estiu, i com a novetat d’aquesta edició, hi haurà un parell de conferències més. La primera d’elles, a càrrec del director de la Divisió Teòrica de l’Institut Max-Planck per a l’Òptica Quàntica de Munic, Juan Ignacio Cirac, girarà entorn dels fenòmens quàntics i de les possibilitats que ofereixen de construir sistemes informàtics i de comunicació. L’altra conferència, que tindrà lloc a mitjan setembre, serà pronunciada pel premi Nobel de Física de l’any 2007 Albert Fert.

Presidenta per un any

Castellví pren el relleu de qui havia estat el president de la Universitat d’Estiu d’Andorra durant els últims anys, l’escriptor Juan Goytisolo. Això la converteix en la primera dona que presideix la Universitat. Ara bé, la seva presidència serà curta i es limitarà a un any, ja que la intenció del Govern és que, a partir d’ara, aquest càrrec recaigui en una persona de prestigi en l’àmbit que es tracti en cada edició.

“El fet de tenir un nom de prestigi al capdavant serveix com a reclam de cara a aconseguir ponents”, aclareix Miralles que, en la presentació de la Universitat d’Estiu que va tenir lloc ahir, va voler agrair explícitament la tasca de Goytisolo.

La 27a Universitat d’Estiu canvia d’escenari i es trasllada al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. La participació és lliure i gratuïta i, des de Govern, esperen repetir una afluència a l’entorn de les 200 o les 250 persones.

pdf3.jpg