Benet i Bàrcia seran els nous ministres de Turisme i d’Ordenament Territorial

Autor: m. m. / s. m. / agències
Font: bon dia
Publicat el: 16 de Març de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir l’esperada remodelació del gabinet ministerial. L’exdirector d’Esports del Govern i exsecretari general de l’Associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIME) Claude Benet encapçalarà el ministeri de Turisme, Comerç i Indústria, i el fins ara conseller del Comú de Canillo Gerard Bàrcia serà el nou ministre d’Ordenament Territorial.

A més dels dos nomenaments, Bartumeu va avançar que el departament d’Habitatge passarà a dependre del ministeri d’Economia i Finances. Així mateix, el cap de l’executiu va deixar la porta oberta al nomenament d’un secretari d’Estat que assumeixi les polítiques d’igualtat i de benestar.

Jaume Bartumeu va justificar la primera remodelació de l’executiu –que serà efectiva d’aquí a una setmana– dient que calia deslliurar de feina els ministres que assumien més responsabilitats i va afirmar que ha seguit “criteris d’eficàcia en la gestió” per confeccionar el nou gabinet: “Quan al juny vaig nomenar un equip reduït, era evident que hi havia algunes carteres que anaven una mica sobrecarregades de feina.”

D’aquesta manera, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, deixarà d’assumir Turisme, Comerç i Indústria; la ministra de Salut, Benestar Social, Família i Habitatge, Cristina Rodríguez, es deslliurarà d’aquest últim departament i Vicenç Alay passarà a ser ministre d’Agricultura i Medi Ambient.

La remodelació arriba poc després que el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, demanés la destitució de Vicenç Alay en considerar que el ministre no va actuar correctament en l’adjudicació de la gestió de la depuradora de Sant Julià a una UTE que inclou la societat Ecotècnic, de la qual Alay és accionista. No obstant, el cap de Govern va assegurar que la polèmica sorgida per l’adjudicació “no ha tingut res a veure” amb el fet que Alay deixi d’assumir la cartera d’Ordenament Territorial.

Pel que fa al trasllat del departament d’Habitatge, Bartumeu va argumentar que el ministeri que assumia Rodríguez estava “excessivament carregat per a una ministra i un secretari d’Estat”, mentre que Pere López “coneix bé [aquest àmbit] i va ser l’autor de la part del programa corresponent a Habitatge, així que ens ha semblat que era la persona més adequada per assumir-lo”. Si bé va deixar els nomenaments de ministres per tancats, el cap de l’executiu va afirmar que “hi pot haver departaments que es moguin” i va apuntar “la possibilitat de nomenar una secretaria d’Igualtat o de Benestar i Igualtat”.

Les reaccions de l’oposició no es van fer esperar un cop coneguda la notícia. El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va afirmar que la remodelació anunciada per Bartumeu representa “la segona crisi de Govern, aquesta de molt calat i important”. Gabriel va constatar que “en menys d’un any ha hagut de fer dos moviments importants”, en referència a la dimissió de la secretària d’Estat de Turisme, Valérie Lackner, cosa que l’ha portat a creure que “el Govern continua sense projecte de país, continua posant pedaços i anar mirant de sobreviure”, i que “aquest Govern no té direcció i l’únic que fa és posar persones de l’entorn polític i càrrecs de rellevància del PS”.

Gabriel també es va mostrar crític amb “la degradació del ministre Vicenç Alay quan encara no fa ni cinc dies assistíem a una defensa en el Consell General” i ara “hem assistit a una decapitació ministerial important, prenent- li la cartera de més pes estratègic que hi ha al Govern”. Per Gabriel, aquest és “el segon signe d’aquesta desfeta política que el senyor cap de Govern està duent al país”.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va celebrar la remodelació ministerial feta pública pel cap de Govern. Nomen va sostenir que “trenca amb el discurs inicial segons el qual Bartumeu només volia un executiu de sis com a mostra d’austeritat, rigor i l’estalvi, i això és un gest per donar oxigen al Govern. No és el gest que es fa si es vol anar a unes eleccions anticipades, cosa que celebro, així com que intenti donar continuïtat a aquesta legislatura”. Finalment, Nomen va acabar desitjant “la millor sort i els millors encerts” al nou Govern.

pdf3.jpg