Bartumeu dóna aire als descontents

Autor: T. SOLANELLES / A. TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 16 de Març de 2010

Punt 1: el cap de Govern, Jaume Bartumeu, descarrega els ministeris més feixucs i “dóna una mica d’aire als ministres que anaven més atabalats” tot ampliant el número de carteres a vuit.

Punt 2: situa a l’executiu dues persones (Gerard Bàrcia i Claude Benet) que havien evidenciat un profund descontentament amb la manera d’elaborar el primer gabinet. Punt 3: l’afer Ecotècnic passa factura a un Vicenç Alay que queda relegat a un reduït ministeri de Medi Ambient i Agricultura. Punt 4: Bartumeu, almenys aparentment, manté intacte el control de l’aparell del partit tot i el risc, per exemple, d’enfurismar un comitè tan sensible com el d’Encamp. Punt 5: no es preveuen més canvis de tanta transcendència. Són les cinc possibles lectures de la remodelació governamental feta pública ahir pel màxim responsable de l’executiu, que va explicar que repartint més la feina vol assolir més “eficàcia en la gestió” després que fos “evident” que alguns ministeris estaven “sobrecarregats”. Els dos nous ministres, que Bartumeu va considerar tòpicament com de la seva “confiança” i amb “la preparació suficient”, van causar certa sorpresa. I més encara que el canillenc Gerard Bàrcia ocupi la cartera d’Ordenament Territorial. El massanenc Claude Benet assumirà Turisme, Comerç i Indústria.

TERMINIS

Bartumeu va comunicar ahir al grup parlamentari socialdemòcrata, i posteriorment en un Consell de ministres reunit extraordinàriament, els canvis que havia decidit. Quan es faran efectius serà una altra cosa. Bàrcia presentarà avui la seva renúncia formal com a conseller del comú de Canillo (on ara hi haurà Vanessa Casal). I tota la tramitació es pot allargar uns quants dies (és necessària la celebració d’un consell de comú extraordinari i la publicació al BOPA de la dimissió ja acceptada). El nou ministre no preveia, ahir, jurar el càrrec fins a final de la setmana que ve o ja iniciada la següent. Sigui com vulgui, el cap de Govern ja feia dies que, com va reafirmar ahir, pretenia “reordenar” el gabinet ampliant “un equip reduït” que no sempre havia estat prou ben compensat amb secretaries d’Estat. Bartumeu només va justificar els canvis en aquest reequilibri de forces. Preguntat sobre la renúncia, al seu dia, de Bàrcia a continuar al capdavant del comitè de Canillo molest per la configuració del primer Govern; o del descontentament de Benet en no tenir cap càrrec (secretari d’Estat d’Esports?), Bartumeu es va fer l’orni elegantment. L’única resposta va ser qualificar de “síndic de greuges” del PS el periodista que li feia la pregunta. També es va desentendre del possible enfadament del comitè encampadà, que continua sense representació a l’executiu. “El criteri de distribució territorial no el vam assumir ni emprar en el primer nomenament de ministres”, va recordar. També va apuntar que “ser membre del partit pot ser condició necessària però no suficient”.

El descens de categoria de Vicenç Alay pocs dies després que es qüestionés al Consell General l’adjudicació d’uns treballs a una empresa de la qual és accionista el ministre tampoc no va ser admès pel màxim responsable governamental. Bartumeu va dir que si hagués volgut passar factura a Alay “hauria anat en una altra direcció”, referint-se al fet que qui va fer la polèmica adjudicació és Medi Ambient, la cartera que juntament amb Agricultura manté el massanenc. És clar, però, que Ordenament Territorial és el plat fort. El criteri de la sobrecàrrega va tornar a ser el justificant. Justament com en el cas d’Habitatge, que passa de Benestar i Treball a Economia i Finances, que cedeix Turisme, Comerç i Indústria per configurar un nou ministeri. Bartumeu va remarcar que se li havia fet “una petició insistent” en què la política turística s’elevés “a rang de ministeri” i malgrat considerar que se li estava donant una atenció prioritària havia cedit. Bàrcia i Benet tenen tota la confiança del cap, que està segur de poder mantenir “el treball en equip”. A partir d’ara “no em plantejo moure més peces”. Ja ha donat l’aire suficient. Això sí, alguns respiren. D’altres, però, bufen. D’enuig.

pdf3.jpg