Ara també toquen els drets socials

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Març de 2010

El tradicional acte de commemoració de la Constitució va ser ahir una mica diferent. Diferent perquè per primer cop qui es va dirigir als assistents va ser un polític socialdemòcrata, i diferent perquè per primer cop la diada es va celebrar sense Pressupost.

El discurs del cap de Govern, Jaume Bartumeu, va estar marcat per un to centradament econòmic, al.ludint a la crisi i a la confiança en les empreses i treballadors per sortir d’aquest moment tan delicat.

“Hem de fer el possible per deslliurar Andorra de la crisi econòmica interna en què es troba, i alhora facilitar que la seva economia s’obri a l’exterior, deixant de banda la seva consideració de país situat en zones grises”, va dir el líder de l’Executiu. Tal com no podia ser d’una altra manera, Bartumeu va fer referència a les bones relacions amb els països veïns i amb l’OCDE, que ha estat un dels èxits més palpables del Govern socialdemòcrata després del setge internacional contra els paradisos fiscals, i que ha de representar el pas definitiu per als convenis de no doble imposició que normalitzi definitivament les relacions del Principat amb la resta de països.

En aquest discurs va haver-hi un apartat que no es pot ignorar, com és la referència al fet que l’Estat del benestar arribi a tots els sector de la societat, completant d’aquesta manera el mandat de la Carta Magna. I és precisament aquí on el PS no es pot escudar en la problemàtica econòmica per ajornar les polítiques socials, tot i la falta d’un Pressupost que permeti impulsar noves inversions en aquest àmbit. 17 anys ja són molts perquè encara quedin per desenvolupar els drets socials i és aquí on el Gabinet socialdemòcrata haurà d’incidir perquè aquesta mateixa afirmació no es torni a repetir en els propers aniversaris.

El Síndic mateix, Josep Dallerès, va deixar constància en el seu discurs institucional del desequilibri existent entre les lleis econòmiques i les socials. És per això que s’han de recollir les afirmacions dels dirigents del PS, en el sentit d’impulsar accions que donin sentit al títol II de la Constitució. En un primer bloc de propostes legislatives, el PS s’ha marcat el repte d’impulsar la Llei d’assegurança per a la desocupació involuntària, la Llei de llibertat sindical, la modificació del Codi de Relacions Laborals i la modificació de la Llei de l’ordenament del territori. És tracta d’un paquet –ara buit– que distància Andorra dels països europeus, i que els socialdemòcrates, que sempre l’han reivindicat, estan ara davant l’oportunitat de materialitzar allò que exigien en anteriors legislatures. El ciutadà és conscient de les dificultats actuals, però l’economia no ha de fer diluir les polítiques més socials.

pdf3.jpg