Bartumeu aposta per concloure les reformes que promou la Constitució

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Març de 2010

Andorra va celebrar ahir el 17è aniversari des de l’aprovació de la Constitució del 14 de març del 1993. Va ser un dia plenament festiu, on els carrers van presentar un aspecte de tranquil.litat molt poc habitual i on els màxims representants del Govern i el Consell General van fer balanç dels avenços i reptes que encara calen fer en matèria constitucional.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va articular el tradicional discurs després de saludar la gran quantitat de representants institucionals i d’agents socioeconòmics durant prop de mitja hora. Ho va fer celebrant la majoria d’edat des de la seva negociació, ara fa 18 anys, i la important base que va suposar aquest text per fonamentar el progrés del Principat des d’uns criteris de “normalitat”, però també amb un cert to crític amb tot allò que s’ha perdut pel camí. “Alguns dels escenaris que intuíem o les esperances que hi havíem dipositat, no s’han fet prou evidents”, va manifestar.

En aquest sentit, el líder del PS va recordar com ara fa 18 anys es va negociar la Constitució amb una perspectiva que Andorra es vertebrés “com una veritable societat moderna, amb unes institucions treballant en benefici de l’interès general”. De fet, aleshores es volia “obrir Andorra també a altres camins i a altres vianants, és a dir, a nous ciutadans”. Ara bé, a dia d’avui, i segons va reconèixer el cap de Govern, la sensació és que “el treball no ha estat encara enllestit si l’Estat del benestar no arriba a tots els sectors de la societat andorrana”, ja que “difícilment es pot experimentar la satisfacció l’orgull de sentir-se d’aquí i de viure aquí, de disposar d’una millora general i de disposar de noves oportunitats”.

D’altra banda, Bartumeu va fer balanç de la feina feta durant els últims mesos, mostrant la seva “confiança en el futur” i la seva “ferma voluntat de treballar per redreçar l’activitat econòmica”. Aquest treball per sortir de la crisi s’ha de fer, segons ell, interna i externament. D’una banda, deslliurant Andorra de la seva negativa situació estructural i, de l’altra, facilitant l’obertura econòmica a l’exterior. En aquesta línia, va recordar la difícil però reeixida sortida de la llista grisa de l’OCDE i el camí que encara resta per recórrer a l’hora de signar els convenis per a evitar la doble imposició.

Bartumeu va expressar ser conscient dels “riscos” que s’han d’assumir en l’àmbit polític “quan es vol fer avançar la societat i aconseguir que hi conflueixin millores”, però va situar la Constitució, la “casa comuna nacional”, com l’eina que ha de permetre avançar en tots els parers amb la participació de tots els agents del Principat. Finalment, el cap de Govern va entonar el tradicional “¡Visca Andorra!” sota l’atenta mirada dels presents al Centre de Congressos de la capital, l’escenari d’una recepció solemne on es va viure la festivitat amb emotivitat.

LES PARAULES DE DALLERÈS

El Síndic general, Josep Dallerès, va afirmar en la tradicional sessió del Consell General de la Constitució que cal acabar de “donar sentit i omplir de contingut” la Carta Magna del Principat, mostrant-se partidari d’aquesta implementació i confirmant la validesa com a tal d’aquest text que no ha de ser objecte de reformes imminents: “Abans de fer cap canvi s’hauria de pensar què es vol canviar”.

Els presidents dels grups parlamentaris es van compartir l’essència del discurs de Dallerès, que va convidar a la “reflexió” amb unes dades: des del 1993 fins ara s’han aprovat 165 lleis bàsiques, sense comptar les anuals com ara els pressupostos, 34 de les quals afecten al funcionament institucional, 46 financeres i bancàries, 20 relacionades amb la justícia i únicament 14 referents a temes socials i laborals. Aquest últim terreny és un dels que s’han de desplegar durant els pròxims mesos de la legislatura, amb un difícil suport parlamentari.

pdf3.jpg