Bartumeu afirma que la integració és difícil ja que no arriba el benestar social a tothom

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 15 de Març de 2010

«Tinc el convenciment que el treball no ha estat encara enllestit si l’Estat del benestar no arriba a tots els sectors de la societat andorrana, perquè aleshores difícilment es pot experimentar la satisfacció i l’orgull de sentir-se d’aquí i de viure aquí».

Així va comentar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, el que considera que és el gran repte del Principat disset anys després que s’aprovés la Constitució. Segons el mandatari, si no hi ha una millora general del benestar i es poden comptar amb noves oportunitats, difícilment s’afavorirà la integració. En el discurs, Bartumeu va dir que durant la redacció de la Constitució es volia aconseguir que Andorra fos un país major d’edat, «vertebrat com una veritable societat moderna, amb unes institucions treballant en benefici de l’interès general». Segons va declarar, a l’hora de fer la Constitució «volíem obrir Andorra també a altres camins i a altres vianants. És a dir, a nous ciutadans».

Bartumeu en la seva al·locució va assegurar que era hora de començar a fer balanç de la Constitució i va dir que «el que és segur és que sovint relativitzem el valor de la Constitució justament perquè la tenim, perquè amb ella vam desplegar les lleis justificades que la desenvolupaven de forma natural i perquè amb ella vam organitzar les institucions per situar Andorra en el món». El mandatari va afirmar que ara el que cal és «manifestar la nostra confiança en el futur i la ferma voluntat de treballar per redreçar l’activitat econòmica. I per fer-ho cal treballar pels nostres professionals autònoms, per les nostres petites, mitjans i grans empreses, per les superfícies comercials, i per les tradicionals botigues al detall, pel sector turístic i per les estacions d’esquí. Hem de fer el necessari per deslliurar Andorra de la crisi econòmica interna en què es troba», va concloure.

Segons Bartumeu, «ara tots plegats –Consell General i Govern– hem de continuar treballant per posar les bases dels futurs convenis de no doble imposició entre el nostre país i els veïns, per fer augmentar, així, les possibilitats de dinamisme econòmic, l’arribada d’inversions per a Andorra i l’exportació de béns i serveis».

El president del Grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va comentar sobre el discurs del cap de Govern que «és una declaració de bones intencions. Però el que el cap de Govern hauria de fer és que al cap de nou mesos de legislatura els fets acompanyin el discurs. Tot el que s’ha dit està molt bé, però s’ha d’aplicar. El cap de Govern ha dit que hem de treballar tots junts, doncs fem-ho», va assegurar. Pel que fa a Eusebi Nomen, el líder d’Andorra pel Canvi, va declinar comentar el discurs ja que «avui és un dia de celebració i de retrobament».

L’acte de celebració del dia de la Constitució es va celebrar al Centre de Congressos de la capital i van assistir unes dues-centes persones.

pdf3.jpg