Andorra vol augmentar la despesa mitjana del visitant en 150 euros

Autor: irene casasayas
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 10 de Març de 2010

Andorra vol capgirar la tendència negativa en nombre de visitants dels últims quatre anys. La màxima prioritat que exposa el Pla d’objectius de turisme i comerç –presentat ahir pel ministre d’Economia i Finances, Pere López, el gerent d’Andorra Turisme, Àlex Andrés, i la coordinadora de desenvolupament econòmica, Carole Cureau– és incrementar en el 2,5% el nombre de turistes, fent que augmentin la seva despesa mitjana en 150 euros, 15 euros més que l’efectuada al 2009.

El document ha estat treballat i consensuat des del mes d’octubre passat per tots els interlocutors del sector turístic –tant públics com privats–, per mitjà de la Taula de Turisme i Comerç, i sorgeix per incorporar una sèrie de mesures innovadores que han de garantir el futur de l’activitat, que representa un terç del Producte Interior Brut.

El text disposa de vuit grans objectius, entre els quals hi figura la modificació de la Llei general dels allotjaments turístics, que, segons va anunciar López, “el compromís és tenir la proposta tancada al juny”. Al llarg d’aquest mes, també es clourà el text per a la Llei de la protecció del consumidor, que des de l’any 1985 no ha estat modificada. La normativa defensarà la garantia legal i comercial, l’educació dels consumidors i els serveis postvenda, entre d’altres.

Per tal d’afavorir la imatge d’Andorra davant dels mercats potencials, el Govern reforçarà les relacions internacionals amb els països veïns i vetllarà per assolir una millora de les comunicacions i accessos a Andorra utilitzant portes d’entrada al país com ara els aeroports de Tolosa i de Lleida-Alguaire i l’estació de tren Andorra-l’Ospitalet. En aquesta línia, segons va explicar Andrés, es potenciaran els contactes amb la Fundació Themis i amb l’Organització Mundial de Turisme (OMT) i es col.laborarà amb l’Agència Catalana de Turisme.

Una de les claus del ventall d’actuacions que es desplegaran és la creació de l’observatori turístic, que ha d’esdevenir un mecanisme de suport i una eina avançada que “ens ha d’ajudar a l’hora de plantejar estratègies”, va indicar Andrés. Aquest instrument recopilarà estudis dels hàbits dels turistes, preus i productes, entre moltes altres dades. A més, les conclusions dels estudis seran compartides amb el sector privat.

Una altra de les innovacions que es destaca del Pla d’objectius és la creació de diferents clubs de producte. El propòsit és que cada cap de producte formi part de tot el procés, des de l’elaboració del mateix, passant per la comunicació i finalitzant amb la seva distribució. Inicialment, Andorra Turisme ha ideat dos tipus de club, un de natura, que serà presentat amb motiu de la Ultra Trail (juny), i un de congressos. També durant aquest any s’organitzaran setmanes comercials tematitzades com podrien ser la de l’esport i la de l’electrònica.

Andorra Turisme oferirà presentacions sobre el país a les ciutats dels mercats prioritaris. En aquesta línia, ja des de fa mesos, la societat està treballant en la recuperació dels operadors turístics del Regne Unit i de Rússia. Tanmateix, també es farà una forta inversió per gaudir d’una important presència a internet i, així, millorar la comercialització a través d’aquest mitjà. El pressupost del Govern per endegar el pla és de 12,5 milions d’euros, tot i que sense l’aprovació del Pressupost, López va indicar que s’aprovaran suplements de crèdit per tirar endavant algunes iniciatives.

REBUIG AL ‘LOW COST’

La Petita i Mitjana Empresa va criticar ahir a l’ANA el Pla d’objectius turístics, lamentant que es vulgui vendre Andorra com un destí low cost. El representant de la PIME, Marc Aleix, va assegurar que quan s’assisteix a les fires sempre es busca el client de menys poder adquisitiu i que això distorsiona el mercat andorrà.

pdf3.jpg