Tot i que de mica en mica ja se n’havien anat desgranant diverses propostes, el Govern va presentar ahir oficialment el Pla d’objectius per al turisme i el comerç per a aquest any per millorar i reactivar dos sectors claus per a l’economia del país.
El pla dirigit al comerç neix per donar resposta als objectius qualitatius i quantitatius establerts per tots els agents i actors implicats buscant, per exemple, en el primer dels vessants, una potenciació del capital humà o, en el segon dels capítols, un increment del 2,5% de les importacions de productes directament relacionats amb el comerç. Així, a grans trets, el pla en qüestió busca la professionalització del sector, la reactivació econòmica, la dinamització del comerç, la modernització de la legislació que regula l’activitat comercial i la introducció d’instruments i eines que permetin conèixer de primera mà dades objectives sobre l’evolució del sector. De la seva banda, el Pla d’objectius del turisme estableix set grans reptes: incrementar la qualitat del conjunt d’allotjaments turístics del Principat; millorar la competitivitat turística d’Andorra; desenvolupar les relacions internacionals; millorar el coneixement del sector turístic; augmentar el nombre de visitants el 2,5% respecte de l’any 2009 i incrementar la despesa mitjana del visitant fins a 150 euros; millorar el funcionament de les oficines de turisme; i sensibilitzar el ciutadà sobre la importància del turisme i el comerç.
A primer cop d’ull, hi ha tres aspectes d’aquest pla que semblen força positius. En primer lloc, es tracta d’un pla força ambiciós que no es perd en la teorització dels objectius, ja que fixa un conjunt de reptes quantitatius, és a dir, posa xifres que s’han de complir. Aquest grau de concreció és un element que s’ha de tenir en compte. En segon terme, aquests objectius no són resultat d’una voluntat unilateral de l’Executiu, sinó que s’han cuinat de forma concertada amb els actors implicats del comerç i del turisme. Segur que tots aquests agents haurien desitjat que el citat pla inclogués més propostes i mesures de les que van suggerir en el seu moment, però el debat i l’anàlisi prèvia abans de la decisió ningú pot negar que han existit. I en tercer lloc, el pla presentat pel ministre d’Economia i Finances, Pere López, no és un d’aquells grans plans que planteja grans objectius a molt llarg termini, sinó que formula unes mesures a aplicar de forma immediata per assolir uns resultats a un any vista. Ara caldrà supervisar que es compleixen fil per randa tots els propòsits perquè, si no, l’efectivitat del pla se’n podrà veure ressentida. A més, s’ha de ser molt conscient que això només és un primer pas. Resta molt per fer.