La concessió del PS no modifica el guió

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 5 de Març de 2010

El projecte de pressupost per al 2010 ha mort. Comença l’era de les dotzenes parts.

El guió, el resultat final del debat pressupostari, no va fer variar res. Van canviar alguns arguments –sobretot l’acceptació del Partit Socialdemòcrata (PS) de les quatre reserves d’esmena reformistes–, però ni la concessió socialdemòcrata ni les pressiones prèvies amb la cançó del bloqueig a Andorra pel Canvi (ApC) no van fer revifar els comptes. No n’hi haurà. Sí que hi va haver “charlotada”. I no pas perquè el president del grup del PS, Francesc Rodríguez, definís amb aquest mot l’actitud de CR. Una bona part de la sessió va ser de sainet. Sainet tragicòmic i de baix nivell. I del qual qui més malparat en va sortir –el país a banda– va ser el ministre de Finances, Pere López, que va quedar enmig de l’envestida del portaveu reformista, Jaume Serra, i del líder centrista, Eusebi Nomen. Serra i Nomen es van cruspir López, que va defensar tant com va poder la idoneïtat del pressupost. Però sense gaire sort. Ja ho va dir el portaveu reformista: “D’imitadors de Charles Chaplin n’hi ha molts en aquesta sala.” No ho deia pel ministre, és clar. Ho deia en general. Era un riure per no plorar.

La sorpresa la va materialitzar el socialdemòcrata Carles Blasi, que va justificar de manera minimalista l’acceptació de les quatre reserves d’esmena de CR –inclusió de dos milions per a la reactivació econòmica, dotació per a l’escola de segona ensenyança de Sant Julià i per preparar els ter – renys del nou Lycée, i més diners per a noves tecnologies en l’educació–. CR va agrair el gest del PS, encara que “hagi fet la pudor de moviment tàctic”, va dir Serra. El fet que aquesta concessió mantingués in variable el no reformista al pressupost va merèixer “el qualificatiu d’irresponsable” per part de Rodríguez. De fet, el president del grup socialdemòcrata va ser més dur amb CR que amb ApC, a qui va recordar que no permetre’n l’aprovació amb l’excusa que no suposa canvis comporta haver de prorrogar uns comptes amb els quals encara s’ha estat més crític.

El ministre i el grup que dóna suport al Govern van defensar la previsió comptable presentada. “És el millor projecte de pressupost que es podia fer. No hem trobat fins ara elements que ens facin opinar el contrari”, va dir Pere López. Rodríguez va admetre que el pressupost “no és l’ideal” però que sí que “conté els elements necessaris per fer front al context de crisi econòmica”. Jaume Serra va ressaltar les contradiccions entre el text de llei presentat i els criteris defensats pel PS en debats anteriors. “No quadra, ni políticament, ni econòmicament, ni amb moltes de les seves manifestacions [a Bartumeu].” Nomen va insistir que “la solució als problemes no és en el pressupost”, va rebutjar el paper de bloquejador d’ApC i va fer saltar l’alarma quan va dir que votaria que sí. Que sí a un nou pressupost. El del 2010 queda refusat.

pdf3.jpg