Bartumeu creu que les empreses d’investigació mèdica poden suposar una oportunitat pel país

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 5 de Març de 2010

«Partint de les millores substancials que la nostra baixa pressió impositiva ens permet, en termes comparatius, podrem oferir a les diverses iniciatives empresarials, es podrà apostar per la indústria a Andorra, especialment, en l’àmbit mèdic i farmacèutic». Així ho va explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la presentació de l’Associació Amics de la Fundació Pasqual Maragall a Andorra en un hotel de la capital, que va comptar amb la presència de l’expresident de la Generalitat.

El cap de Govern va assegurar que aquesta oportunitat per atreure empreses d’alt valor afegit com les d’investigació mèdica es podrà dur a terme quan el país hagi completat la reforma fiscal i s’hagi modificat la llei d’inversions estrangeres i la legislació mercantil. També va afirmar que «Andorra pot presentar avantatges ja que «aquestes indústries busquen un nivell de seguretat alt i en això Andorra és capdavantera». Bartumeu va declarar que «tenim el repte de transformar el nostre model econòmic en un moment que considero històric». El mandatari també va parlar de la figura de Pasqual Maragall, del qual va dir que «l’admiro per la lluita que manté tant ell com la seva dona, Diana Garrigosa, amb l’Alzheimer».

Àngels Hernández, la presidenta de l’Associació d’Amics de la Fundació Pasqual Maragall a Andorra, va glosar també la figura de l’expresident català. Segons va dir, «Maragall amb la creació d’aquesta fundació ha tingut la valentia de donar la cara en la lluita contra aquesta malaltia» i va afirmar que «possiblement podem ser un dels països més afectats per l’Alzheimer». També va explicar que l’objectiu d’aquesta associació és promoure dins el Principat la recerca científica en l’àmbit d’aquesta malaltia.

Jordi Camí, el director de la Fundació Pasqual Maragall, va comentar que aquesta malaltia és un repte relacionat amb l’allargament de la vida. «Estem fent un canvi en què les malalties són cròniques i les societats s’envelleixen. Durant els últims 50 anys s’ha doblat l’esperança de vida a tot el món», va explicar. Segons va afegir, «hi ha 36 milions d’afectats per l’Alzheimer a tot el món i mig milió a Espanya. La probabilitat de tenir aquesta malaltia és d’entre l’1 i el 5% per als qui tenen més de 65 anys, d’un 20 a un 30% per als majors de 85 anys i d’un 50% per als més grans de 90 anys».

També va assegurar que un dels objectius que la Fundació Pasqual Maragall vol promoure és «el diagnòstic precoç. Esperem que puguem iniciar una campanya abans que s’acabi l’any, que es faria també aquí, a Andorra», va concloure.

pdf3.jpg