Tot i que esgrimint arguments diferents, els parlamentaris de Coalició Reformista (CR) i Andorra pel Canvi (ApC) van seguir ahir al peu de la lletra el que ja havien anunciat i van consumar el bloqueig votant en contra del projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2010, que va ser rebutjat després de l’empat a 14 en les dues votacions.
De res va servir, només perquè el president reformista intervingués per agrair el gest, que els socialdemòcrates acceptessin incorporar al pressupost les quatre reserves d’esmena presentades per CR, encaminades a donar suport a la iniciativa empresarial, a dotar amb un milió d’euros la construcció d’una escola de segona ensenyança a Sant Julià, a adequar el terreny per al Liceu Comte de Foix d’Encamp, i a incrementar la partida destinada a material informàtic i a la implementació de les noves tecnologies a les escoles. Tot i així, els reformistes van dir no als comptes.
El conseller Jaume Serra, que va retreure a l’executiu que apliqui al seu pressupost tot el que criticava dels comptes liberals, va ser l’encarregat de justificar la negativa. I ho va fer assegurant que el projecte de pressupost “no quadra ni políticament ni econòmicament”.
En aquest sentit, Serra, que va qualificar l’aprovació de les reserves d’esmena de “moviment tàctic”, va incidir en el fet que els comptes no preveuen, al seu entendre, mesures per a la reactivació econòmica i que en tot cas el text no reforça la protecció social, com havia afirmat el ministre Pere López, sinó que “la manté amb realisme”.
Per la seva part, el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va aprofitar la seva intervenció per fer un repàs de tot el procés negociador de l’executiu amb la seva formació fins a arribar al rebuig d’ApC del pressupost.
Així mateix, Nomen, que va insistir que no hi ha canvis significatius respecte als pressupostos liberals anteriors, va destacar que es tracta d’un pressupost “invotable”, ja que manté el dèficit financer i el dèficit social i no preveu les solucions que el país necessita.
Malgrat el vot contrari als comptes, Nomen, que va criticar el fet que s’hagués fet pública l’enquesta sobre la situació política just 48 hores abans del debat del pressupost, va assegurar que la seva formació donaria suport a un pressupost “de canvi” per a aquest any, si es posessin “a treballar a partir d’avui –ahir per al lector– en un nou text, en un mes de pròrroga.
L’oferiment de Nomen va rebre el suport de Gabriel, que va mostrar també la disposició dels reformistes a treballar en un nou text i aturar, si el síndic ho veia convenient, la sessió parlamentària en aquell mateix instant, fet, però, que no va tenir lloc.
Malgrat el rebuig dels comptes, Nomen es va comprometre a donar suport a l’executiu socialdemòcrata fins a finals de legislatura si el Govern presenta un pressupost “realment de canvi” de cara al 2011, i no un de “continuïtat”, com el que va ser objecte de debat.
Ja al final del debat, Nomen va reiterar la voluntat “de donar suport per tota la legislatura”, tot i precisar que “si no volen, nosaltres no els podem forçar”.
Per la seva part, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va defensar els comptes presentats per l’executiu tot assegurant que es tracta d’un pressupost “perfectament adaptat” al context econòmic i social actual. En aquest sentit, i de la mateixa manera que ja va fer en el debat de totalitat, el ministre va exposar els dos eixos fonamentals, com són són les polítiques de protecció social i les polítiques de suport a l’activitat econòmica i empresarial.
Des del grup parlamentari socialdemòcrata, el seu president, Francesc Rodríguez, va desgranar diferents arguments per votar afirmativament els comptes, com el fet que es tractin d’una “eina fonamental” per a l’Estat i més en un moments de canvi i dificultats econòmiques.
Així mateix, Rodríguez, que va retreure a ApC que el canvi que demanen quedarà en res en votar en contra del text, va insistir que disposar d’un pressupost permetria no distreure’s de la feina que s’ha de fer en l’àmbit legislatiu, i va insistir que els comptes contenen una sèrie d’elements “per lluitar contra la crisi”.
Així mateix, el parlamentari socialdemòcrata, que va assegurar que la no aprovació del pressupost tindria un impacte directe i indirecte en el PIB d’entre el 3% i el 4,5%, va criticar durament els reformistes per la seva actitud i va assegurar que no els interessava en absolut si les reserves d’esmena passaven o no i que només es tractava d’“una escenificació” i d’una “xarlotada”, que en el fons no és res més que “una presa de pèl al ciutadà”.
Condemnats a les dotzenes parts
El no al pressupost condemna l’executiu a funcionar amb dotzenes parts, un fet que, segons va afirmar Rodríguez al final de la sessió, comportarà que “no es podrà fer tot el que es volia”, a la vegada que el pressupost “hauria permès avançar més de pressa del que es farà” pel que fa a les mesures de reactivació econòmica. En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata, que va qualificar el resultat el debat del pressupost de “trist”, es va mostrar preocupat perquè “és una situació que portarà dificultats a moltes economies”.
Per la seva part, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va destacar que el debat va servir per evidenciar “qui té la voluntat de bloquejar l’administració”, que no són altres que CR i ApC.
En aquest sentit, Bartumeu va desmentir les afirmacions de Nomen quan va assegurar que tres no poden bloquejar res i va afirmar que “és evident que amb tres es pot bloquejar i avui s’ha impedit que Andorra tingui un pressupost”.
Així mateix, Bartumeu, que va voler llançar un missatge de tranquil·litat destacant que “els que es pensaven que podrien bloquejar l’administració s’han equivocat”, ja que amb les dotzenes parts es pot “activar plurianuals i fer inversió”, va criticar durament les intervencions de Serra, a qui va retreure que acusés els socialdemòcrates de “ser esclaus de les seves paraules” i exigís la presentació d’un quadre macroeconòmic. Aquest quadre “ens l’han deixat ben situat: fallida tècnica de les finances públiques, 1.200 milions d’euros de forat, uns 641 dels quals amb endeutament a curt termini”, va destacar el cap de Govern.