El Principat aspira a acollir projectes de recerca mèdica sobre l’Alzheimer

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 5 de Març de 2010

Andorra va fer ahir el primer pas cap a una futura implicació en la recerca mèdica en l’àmbit de l’Alzheimer i les malalties neurodegeneratives amb la presentació de l’Associació Amics de la Fundació Pasqual Maragall a Andorra.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va presidir l’acte, va donar suport a l’entitat i va destacar l’aposta del Principat per la indústria, “especialment en l’àmbit mèdic i farmacèutic, obrint els camins de la investigació i la inversió en desenvolupament i tecnologia”.

Tant la presidenta de l’associació acabada de crear, Àngels Hernández, com la màxima responsable de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Cristina Viladomat, com a impulsora de l’entitat, van expressar ahir l’aspiració que el país aculli un centre o un projecte de recerca relacionat amb les malalties neurodegeneratives.

De la seva banda, el director general de la Fundació Pasqual Maragall, Jordi Camí, va mantenir que probablement això “serà possible a mitjà-llarg termini” i va assegurar que “sorgiran oportunitats”. Camí, que va oferir una conferència en què va insistir en l’objectiu d’avançar en la detecció precoç de la malaltia, va assegurar que “el Principat està preparat” per al repte.

Bartumeu va donar suport a l’Associació Amics de la Fundació Pasqual Maragall a Andorra “per promoure el binomi investigació mèdica i sector sanitari com un exponent de les indústries del futur”. El màxim responsable de l’executiu va sostenir que aquesta relació suposa una “oportunitat d’inversió i de reactivació econòmica” i va destacar el paper central que tindrà la Universitat d’Andorra (UdA) en aquest àmbit, un cop s’hagi acabat el procés de reforma. Bartumeu va concloure que “és indispensable, avui, acollir les oportunitats serioses de recuperació econòmica, en formes tan variades d’inversió com la investigació mèdica”.

Així mateix, el president de la fundació, Pasqual Maragall, que va comparèixer acompanyat de la seva dona i vicepresidenta de l’entitat, Diana Garrigosa, va desitjar “que els camins que esteu vivint facin d’aquest país un niu de recerca i investigació, perquè en sortireu beneficiats tots”. L’expresident de la Generalitat de Catalunya i exalcalde de Barcelona va agrair el suport rebut des d’Andorra i va afegir que “tenim moltes projectes i hi ha molta feina a fer” en el camp de la recerca per “trobar tractaments efectius”.

La nova associació

L’Associació Amics de la Fundació Pasqual Maragall a Andorra va sorgir després de l’última visita del seu president, que va demanar la implicació del Principat en la causa contra l’Alzheimer el 26 de novembre del 2008. Davant d’aquesta crida, un grup reduït de ciutadans encapçalat per Àngels Hernández i completat per Montserrat Cardelús, Pere Augé, Joan Tomás i Miquel Álvarez, es va implicar en el projecte per acabar creant una entitat que té com a objectius donar suport a la innovació tecnològica i difondre els avenços que s’aconsegueixi en la malaltia.

En aquest sentit, Hernández va afirmar que “ens agradaria vincular-nos a algun programa d’investigació o recerca” i va matisar que caldria “que ens reporti la recerca dins el país, no fora”. Finalment, la presidenta de l’associació va obrir les portes a “persones, empreses i institucions que s’hi vulguin vincular”.

pdf3.jpg