L’examen final de batxillerat perd pes i ofereix tres intents per aprovar

Autor: D. Moreno
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 4 de Març de 2010

La nota que l’alumne obtingui en la prova oficial de batxillerat (POB) tindrà un pes del 40% en la qualificació global, la que compta per accedir a la universitat. El 60% restant serà fruit dels resultats de la nota acadèmica dels dos cursos de batxillerat.

Aquest és un dels canvis més destacats que el Govern ha introduït en el decret que regulava la selectivitat nacional i que data del 2007. Llavors es donava el ma­teix pes a les dues notes: la dels dos cursos de batxillerat i la del POB. El consell de ministres en va aprovar ahir el decret de modificació i la ministra d’Educació, Susanna Vela, en va presentar després els detalls en roda de premsa. Segons va ma­nifestar, els canvis “són fruit d’un treball conjunt que ha tingut la participació de tota la comunitat educativa”: professorat, tècnics del ministeri i pares d’alumnes.

No és l’única modificació introduïda en el decret. També s’amplia el nombre de convocatòries, d’una a tres. Els primers exàmens es faran l’11, el 12, el 13 i el 14 de maig, i hi accediran tots els estudiants que hagin aprovat el segon de batxillerat. Com va indicar la ministra, es calcula que a mitjan juny totes les proves estaran cor­regides. Els alumnes que hagin suspès “per poc” (amb una nota d’entre el 4,5 i el 4,99) tindran l’oportunitat de presentar-se a una convocatòria extraordinària, per poder aconseguir les dècimes que els permetin aprovar. La tercera convocatòria serà al setembre, per als que al juny estaven suspesos o per als que vulguin millorar nota. Tanmateix, “a petició dels pares”, també queda regulat en el decret que els alumnes que per algun motiu de força major no puguin fer algun examen tindran l’oportunitat de fer-lo en algun altre moment.

Tres blocs, set proves
Els estudiants hauran de fer en total set proves, dividides en tres blocs. El primer és el comú (llengües) i el segon i el tercer dependran de les assignatures especí­fiques de cadascuna de les quatre branques del batxillerat (artístic, científic, econòmic i humanístic). Pel que fa a les llengües, l’alumne podrà escollir fer exàmens orals o escrits d’anglès, francès i castellà. Això sí, estarà obligat a escollir almenys una prova escrita i una altra d’oral.

Tanmateix, i a diferència del que establia el decret anterior, les llengües s’avaluaran en l’examen específic per a cada idioma, i, tal com va exemplificar la ministra, “no es podran avaluar els coneixements de català a través de la filosofia”. Això no obstant, sí que “es dóna a la llengua catalana una rellevància es­pecial”, en ser l’idioma oficial, i els estudiants estaran obligats a fer i a superar un examen oral i un altre d’escrit.

EL PROFESSOR QUE AVALUÏ LA PROVA PODRÀ SER EL MATEIX QUE HA IMPARTIT LA MATÈRIA

Un jurat examinador serà el que avaluarà les proves dels alumnes. La ministra va manifestar que encara no s’ha determinat el nombre exacte de professors que l’integraran però sí que va avançar que és possible que els exàmens dels alumnes els corregeixi el mateix professor que els ha impartit l’assignatura durant el curs. No obstant això, també va afegir que aquesta possibilitat només es donarà en les proves escrites. Qui avaluï un examen oral serà un professional de l’ensenyament aliè a l’estudiant. El decret de modificació de la prova també dictamina que no demostrar els suficients coneixements no és l’únic motiu de suspens. Així doncs, seran candidats “no aptes” aquells estudiants que facin “frau”, i s’engloba la comunicació entre els alumnes, usar documents no autoritzats o utilitzar la tecnologia per fer la prova. Qui faci frau tindrà un zero a l’examen i perdrà la convocatòria.
El jurat examinador també signarà l’acta d’acreditació amb la nota final del batxillerat. Aquesta serà la qualificació per accedir a la universitat tot i que també tindran l’oportunitat de fer un nou examen a Espanya per pujar nota.

pdf3.jpg