El carrer ho té clar; alguns polítics, no

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Març de 2010

El bloqueig erosiona a tots, però l’oposició no treu rèdit, ans al contrari, i l’estratègia va pel camí errat. I és que el Centre de Recerca Sociològica va fer públic ahir els resultats d’una enquesta política, tot just abans de l’important votació del Pressupost amb desenllaç conegut que tindrà lloc demà.

Dels resultats, hi ha tres punts cridaners. El primer, la valoració dels principals líders polítics; el segon, la intenció de vot; i el tercer, quin impacte té l’actual situació de bloqueig sobre els tres partits amb representació parlamentària.

La lectura que fem se centra especialment en l’opinió dels andorrans (que amb el seu vot tenen el poder decisori), tot i que molt correctament l’enquesta recull quin és el parer de la resta de ciutadans. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, és el més conegut i alhora l’únic que aprova amb bona nota pel que fa a la seva actuació política, mentre que el líder reformista, Joan Gabriel, aprova amb un 5 justet i el d’ApC, Eusebi Nomen, obté un clar suspens amb el 3,2, una qualificació en part comprensible tenint en compte el repartiment dels escons al Consell General i la marxa de la plataforma de destacats polítics.

L’altre punt interessant incideix en la intenció de vot, unes dades que fins ara mai s’havien fet públiques a Andorra i que per primera vegada arriben a les mans dels ciutadans i no només a un nucli de privilegiats lligats a les formacions polítiques. En aquest punt hi ha una dada molt clara. De les preguntes referents a quin partit va votar i a quin votaria ara, tots han deixat pel camí d’aquesta legislatura adhesions, del qual es desprèn un cert desencís entre els votants. Tots baixen i cap puja, però el PS continua doblant àmpliament CR, una tendència que encara s’accentua més pel que fa a les llistes parroquials, mentre que Andorra pel Canvi recolliria un percentatge encara més petits de vots.

I el tercer punt, clau pel que fa a l’estratègia dels partits, té a veure amb el desgast que l’actual situació de bloqueig està provocant sobre els partits. Una aclaparadora majoria acusa Andorra pel Canvi de la paràlisi al Consell General (41,3%), mentre que el 34,4% en responsabilitza els reformistes, i els socialdemòcrates (més ben parats) és per al 27,8% responsable del bloqueig. Es podran fer moltes lectures, amb la prudència de tenir en compte l’elevat nombre de persones que no contesten. Però n’hi ha de clares, com ara que l’erosió del bloqueig afecta tots els partits, però el PS continua marcant les distàncies de manera contundent amb els seus rivals. CR baixa, ApC surt castigat pel bloqueig i la majoria vol un pacte d’Estat amb el PS al Govern en solitari. Demà, però, toca votar al Consell General. Una part confia en el bloqueig.

pdf3.jpg