La reforma del sistema fiscal i financer, que ha de permetre aproximar-se a les pràctiques dels països de la Unió Europea, és l’única manera de garantir la prosperitat econòmica d’Andorra. Com a mínim, així ho creu el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que ahir ho va manifestar d’aquesta manera en unes declaracions a l’Agència Lusa, recollides posteriorment per l’ANA. Malgrat el convenciment amb què va defensar aquest posicionament, López reconeixia que la introducció de canvis en aquesta línia és especialment difícil en una societat que ha estat tradicionalment proteccionista.
En qualsevol cas, el titular d’Economia i Finances es va refermar en l’opinió que l’obertura econòmica ha de servir per augmentar la competitivitat de les empreses andorranes.
Un parell de dies abans de la visita al Principat del president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, el ministre Pere López va aprofitar una entrevista amb l’Agència Lusa per reiterar les tesis socialdemòcrates respecte a l’obertura econòmica d’Andorra i l’aparellada reforma fiscal i financera. López va admetre que la voluntat de l’Executiu en aquest sentit pot despertar reticències. No obstant això, el ministre va defensar un cop més “l’eliminació de les barreres proteccionistes, amb l’objectiu d’oferir oportunitats per a tots”.
REFORMA DELS PRESTANOMS
López va explicar que la reforma és una tasca complicada, ja que el fet de no haver de declarar els rendiments dificulta el càlcul del PIB. El ministre va assenyalar també que un altre dels aspectes que cal modificar és el de la figura del prestanoms.
Aquests canvis, segons l’Agència Lusa, són ben vistos per alguns empresaris portuguesos. En aquest sentit s’hauria expressat l’empresari lusità establert a Andorra, Abel Guerra, que és propietari del grup Falcia. Guerra dóna suport a la reforma impulsada pel Govern perquè considera que és molt important per contribuir al desenvolupament del país. Guerra assegura que “a tots els països els governs han de viure amb impostos. Estic d’acord amb l’aplicació d’impostos aquí. Baixos, perquè Andorra és un país petit”. De fet, pel que fa a la declaració dels rendiments de les empreses, Guerra assenyala que “en els deu països on opero he de declarar els meus comptes. Per mi era una novetat que a Andorra no es paguessin impostos i no s’haguessin de declarar els rendiments”.