Una enquesta culpa ApC del bloqueig

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 3 de Març de 2010

Andorra pel Canvi és el principal responsable del bloqueig al Consell General que pot derivar en la no aprovació demà del pressupost per al 2010 per part del ple de Casa de la Vall.

Almenys aquesta seria l’opinió de la ciutadania, segons una enquesta realitzada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) i l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), organismes que depenen del Govern, les dades de la qual es van fer públiques ahir.

La consulta es va fer sobre 802 persones durant el mes passat, de les quals 407 amb passaport andorrà. Dels enquestats amb dret a vot, un 41,3% va apuntar cap a la formació d’Eusebi Nomen com a culpable de l’actual conjuntura. Els participants nacionals, però, també són crítics amb els altres partits. Un 34,4% també apunta cap a CR i un 27,8% cap al PS. De fet, un 15,2% reparteix la responsabilitat entre totes les forces.

Aquesta opinió també es reflecteix a l’hora de posar nota als principals líders. Nomen és el pitjor valorat i assoleix una mitjana de 3,21 entre els andorrans. La seva valoració s’ha ressentit força de tots els esdeveniments dels darrers mesos si es compara amb la que va obtenir en el baròmetre previ a les eleccions elaborat per l’anterior Govern –fet públic l’abril del 2009–, que va ser de 4,9. També baixa el president del grup reformista, Joan Gabriel, que passa del 5,6 obtingut quan era candidat de CR a un 5,07. En canvi, Jaume Bartumeu manté el 6 d’ara fa un any.

ELECCIONS ANTICIPADES

Els nacionals enquestats, però, no consideren, en la seva gran majoria, que la convocatòria d’eleccions anticipades sigui la sortida més adient a la situació. Només un 18,8% dels participants en el sondeig entenen que els comicis serien la millor solució, tot i que el 25,2% sí que considera que és el desenllaç més factible. De fet, una important majoria (39,6%) defensa que caldria que els tres grups assolissin un pacte d’Estat que permetés governar en solitari el PS. La possibilitat, però, es veu remota ja que només el 9% confia que s’acabi aconseguint aquest acord.

L’enquesta també confirma que bona part de la població sense passaport andorrà té un coneixement escàs de la política nacional. Més del 82% dels residents enquestats admeten estar poc o gens informats sobre la situació. Bona prova d’això és que només el 18,4% dels participants van saber citar els tres partits que tenen representació parlamentària.

El director de l’IEA, Joan Guillamet, va assegurar que l’enquesta “no ha estat un encàrrec del Govern”, sinó que “atesa la situació actual vam considerar oportú fer-la”. De la seva banda, el director del CRES, Joan Micó, va avançar la intenció de repetir consultes similars en el futur.

pdf3.jpg