Educació presenta els grups d’indicadors que avaluaran l’estat de la docència a Andorra

Autor: rosa burgos
Font: més andorra
Publicat el: 3 de Març de 2010

L’Observatori Nacional per a la Qualitat de l’Educació (ONQE) va fer ahir la primera reunió en què, a més d’aprovar el reglament del funcionament intern, també es van fixar els indicadors que permetran l’avaluació de l’educació a Andorra.

La ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, i el director de l’ONQE, Josep Torné, van exposar els quatre grans grups en què s’agrupen els més de 200 indicadors de l’educació.

El primer és el grup de context, que serveixen per analitzar els aspectes exteriors del sistema educatiu, és a dir, l’entorn, el grau de formació de la població i l’estudi de la població jove. El segon grup indicador és el dels recursos educatius que avaluaran els recursos econòmics que es destinen a aquest sector. El tercer dels grups es refereix als processos d’educació i escolarització i que defineixen les interaccions entre l’alumnat i l’entorn escolar, i les característiques del professorat i les famílies per poder valorar la qualitat de l’ensenyament. Finalment, el grup d’indicadors dels resultats analitza el procés d’aprenentatge de l’alumnat. Els estudis s’obtinguin, però, d’aquest últim grup seran a llarg termini ja que, segons Torné, «s’hauran d’anar aprovant els diferents protocols per analitzar les dades, tot i que alguns informes ja podrien estar disponibles a l’inici del proper curs escolar».

L’informe extret d’aquesta primera reunió també recull les demandes formulades des dels sistemes educatius d’Andorra. En aquest sentit, la ministra Susanna Vela va explicar ahir que «en alguns aspectes ja s’està treballant com per exemple la creació d’un cos permanent de docents suplents que agiliti el procés de cobrir les possibles vacants d’alguns professors en casos de malaltia», per exemple. Segons Vela, «el Ministeri també treballa, des de inicis de la legislatura, en l’elaboració de la llei per a la creació d’un cos especial d’educació» i, sobretot, en «la regulació de l’eventualitat d’alguns docents i el seu procés de selecció».

El Consell Rector de l’ONQE es reunirà a partir d’ara dos cops a l’any, a l’inici de l’obertura del curs escolar i durant la clausura.

pdf3.jpg