Interior denega la porra als urbans

Autor: d. moreno / t. solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 2 de Març de 2010

La comissió interparroquial de circulació ha avalat quin és el sistema de protecció que podran portar els agents per defensar-se en cas de rebre algun atac que posi en perill la seva integritat física. Es tracta d’unes porres del sistema anomenat ASP, que emeten unes ones que el que fan és inutilitzar momentàniament els nervis de la zona de cos que toquen.

L’organisme va prendre la decisió fa algunes setmanes i tal com va explicar ahir el cònsol major de la Massana i president de la comissió, Josep Maria Camp, es va informar per carta al ministeri d’Interior de l’acord. Ahir l’entitat que agrupa les set corporacions parroquials es va tornar a reunir i la resposta del titular d’Interior, Víctor Naudi, a la seva carta va ser una de les qüestions de l’ordre del dia. I és que, en la missiva, el ministre manifesta que la llei no permet que els urbans usin aquesta mena d’elements de protecció i que, a més, la policia està sempre disposada a la col·laboració.

Els membres de la comissió no comparteixen en cap cas la resposta i adreçaran una nova missiva per deixar clar al ministre que la voluntat de la seva carta era informar i no pas demanar permís, i que entenen que la llei sí que els permet aquesta facultat. De fet, fonts properes a l’òrgan van explicar que un dels articles de la Llei de competències dels comuns “possibilita cridar al sometent per la bona convivència”.

PER LA SEGURETAT A LA FEINA

Josep Maria Camp va manifestar que la decisió s’ha pres respectant el marc legislatiu, tant la Llei de competències dels comuns com la Llei que regula la tasca dels cossos de circulació. “No tenim competències en l’ordre públic, en el mateix sentit que la policia, però sí que podem desenvolupar les nostres competències dins del que marca la llei”, va manifestar. Camp va defensar que entre aquestes competències hi ha la de “preservar la integritat dels agents, ho hem acordat des de l’òptica de la seguretat en el treball. Són elements de protecció per poder desenvolupar la seva tasca amb la màxima seguretat”.

El president de la comissió va defensar que “és un tema que s’ha treballat bastant, s’ha volgut parlar amb especialistes per triar l’element adient”. El polític massanenc va assenyalar que es tracta d’un element homologat internacionalment i que la utilització es limitarà a aquells casos en què els urbans “considerin que està en perill la seva integritat”. Igualment va deixar clar que els agents “no aniran amb una porra penjada” i que, abans de fer-ne ús, hauran de superar un curs per aprendre a utilitzar el sistema de protecció.

Ara cada corporació haurà de decidir si els seus agents porten o no l’element de seguretat. “En cap cas és obligatori, és el que decideixi cada comú”, va comentar Camp. La Massana és un dels comuns favorables, com Ordino i Sant Julià. El president de la comissió va indicar que cada comú decidirà si els seus urbans porten la porra i també quins agents són els escollits. Josep Maria Camp entén que els que treballen en horari nocturn efectuant, entre d’altres tasques, vigilàncies d’equipaments públics són els més susceptibles de portar-ne.

LA POLICIA

Respecte a la posició d’Interior, el mandatari comunal va indicar que “hi ha molt bona col·laboració amb la policia”, però “no hi ha sempre un agent de policia al costat d’un de circulació” i, per tant, “els urbans s’han de poder defensar per després no haver de lamentar mals majors”.

pdf3.jpg