El Govern crea una comissió interministerial contra l’intrusisme

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 1 de Març de 2010

El Govern va informar ahir d’una de les mesures preses en l’últim Consell de Ministres d’aquest dijous que afronta un dels problemes més comentats ja des de la mateixa campanya electoral: l’intrusisme. Es tracta de la creació d’una Comissió Interministerial de Lluita contra l’Intrusisme Empresarial –aquesta serà la seva denominació– que vetlli, segons va recollir el comunicat de premsa enviat per l’Executiu, “per la protecció dels empresaris i comerciants legalment establerts al país per afrontar els que operen en el mercat sense autorització o de manera irregular”.

De fet, la creació d’aquesta comissió ve motivada, tal com va assenyalar el Govern, “per la necessitat de coordinar des dels diferents departaments de l’Administració –departaments, serveis, unitats i ministeris– una actuació conjunta en matèria de prevenció i lluita contra l’intrusisme empresarial a Andorra”. D’aquesta manera, l’Executiu socialdemòcrata cerca “una visió multidisciplinària” que comportarà, segons indica, “una millor efectivitat i agilitat en l’adopció de mesures”.

PREVISIÓ D’UN CENTRE DE DENÚNCIA
El principal beneficiat d’aquesta mesura serà l’empresari del país, ja que el decret de creació i funcionament d’aquesta comissió estipula que es constitueix com un òrgan tècnic i consultiu de l’Executiu que operarà “en matèria de defensa del principi de lliure comerç” i en la protecció dels empresaris establerts de forma regular al Principat per afrontar l’intrusisme. Un dels aspectes més significatius de la mesura és la previsió de la creació d’un “centre de denúncia” en què es puguin adreçar tots els afectats per aquestes pràctiques que minen l’economia interna en uns moments dificultosos en l’àmbit econòmic.

UNA DE LES MESURES
Val a dir que el Govern va presentar ahir aquesta com una de les mesures per a la reactivació econòmica emmarcades dins de les accions que en aquesta línia l’Executiu “anirà posant en pràctica durant les properes setmanes”. Així ho va anunciar fa pocs dies del cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va mostrar-se decidit en el fet que les mesures per a la recuperació puguin sorgir efecte durant els pròxims mesos.

Quant a les accions de lluita contra l’intrusisme, el Gabinet socialdemòcrata va subratllar que, addicionalment a la constitució de la comissió interministerial, el servei de Duana treballa de forma conjunta amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) en diferents projectes vinculats a aquest àmbit d’actuació.

El Govern també va destacar “la importància que en aquest aspecte té el projecte de Llei de l’impost de la renda dels no residents, que introdueix una retenció del 10% als serveis prestats a Andorra per part d’empresaris i professionals no establerts a Andorra”, un fet que “pot revertir l’actual situació de desavantatge que tenen els empresaris i professionals andorrans”.

ELS INTEGRANTS
La Comissió Interministerial de Lluita contra l’Intrusisme Empresarial es composarà de nou membres designats en qualitat de representants dels ministeris d’Economia i Finances i d’Interior que vertebraran el grup creat en virtut d’una de les principals mesures endegades per l’Executiu en aquesta legislatura.

Concretament, hi haurà un representant per a cada una de les àrees, les unitats o els serveis de Transports, Comerç, Duana, Tributs, Policia i Immigració; així com un jurista adscrit a l’Administració general; un delegat del ministre d’Economia i Finances i, finalment, un delegat del ministre titular d’Interior. Cada representant en tindrà assignat un de suplent. El Govern va informar que ocasionalment es podrà demanar l’assistència a la Comissió de representants d’altres departaments, serveis o àrees de l’Administració pública o del sector privat, relacionats amb l’activitat que es tracti.

La Comissió serà copresidida pels delegats del Ministeri d’Economia i Finances i del Ministeri d’Interior. Paral.lelament, un membre de la Comissió assumirà el càrrec de secretari de manera periòdica. Les reunions seran mensuals i, a més, se’n podran convocar d’altres extraordinàries “sempre que sigui necessari a petició de la presidència o d’un o diversos membres de la Comissió”.

pdf3.jpg