Dels interrogants al punt final

Autor: Editorial
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 25 de Febrer de 2010

Andorra ja és oficialment fóra de la llista grisa de l’OCDE de països no cooperants en matèria fiscal.

I és que el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va signar ahir set acords en matèria d’intercanvi d’informació fiscal amb els països nòrdics (Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Islàndia) i els territoris de Groenlàndia i les Illes Fèroe, de manera que el Principat ha assolit 17 acords d’intercanvi d’informació fiscal i, per tant, disposa tant del nombre d’acords necessaris que havia fixat l’OCDE com la qualitat exigida per l’organització. I precisament aquesta entitat internacional, a través d’una nota de premsa que va difondre després de la signatura dels set acords en qüestió, va comunicar que el Principat ja es troba inclòs a la categoria de països que han complert els estàndards de l’OCDE.

D’aquesta manera, Andorra es converteix en el 21è Estat que aconsegueix aquesta categoria des del mes d’abril passat. En aquest sentit, el director de la Divisió de Competència Fiscal de l’OCDE, Pascal Saint-Amans, va manifestar la seva satisfacció amb els progressos fets per Andorra, tot destacant que fa tot just un any el país es trobava al llistat de països no cooperants en matèria fiscal i ara ha fet un salt endavant canviant la seva legislació i implementant els estàndards de l’OCDE. En la mateixa línia, en una entrevista concedida a EL PERIÒDIC D’ANDORRA, Saint-Amans afirma que “estem molt sorpresos pels avenços d’Andorra” i remarca que “també considero important que Andorra hagi signat amb països com ara l’Argentina, una economia emergent”. Aquest notable testimoni serveix tant per reafirmar la qualitat dels acords rubricats pel Govern com el gran treball que s’ha fet des de l’Executiu en aquesta matèria.

Sens dubte ens trobem davant d’un dia històric per al país. I és que després d’anys arrossegant una etiqueta nociva que perjudicava els interessos i la imatge internacional del Principat, Andorra comença una nova etapa marcada per la bandera de la transparència. Igualment, també ens satisfà que en el comunicat emès ahir pel Govern es deixi clar que aquest procés de cooperació amb la comunitat internacional en matèria d’intercanvi d’informació fiscal no s’atura amb aquests 17 acords, sinó que Andorra continuarà col.laborant i treballant per complir amb els estàndards. I és que s’ha de tenir molt en compte que la fase actual és només l’inici d’un procés del qual encara resta molt per fer. A més, per sobre de tot, s’ha de constatar que després de molt anys on predominaven els signes d’exclamació i interrogació, l’Executiu del PS ha aconseguit amb menys d’un any posar el punt final.

pdf3.jpg