Pocs minuts després de la signatura amb els països nòrdics va arribar a les redaccions el comunicat de l’OCDE en què l’organització es congratula del “progrés” fet per Andorra en matèria d’intercanvi d’informació, una declaració que certifica com les promeses d’ara fa un any, primer amb la declaració firmada per l’excap de Govern, Albert Pintat, i poques setmanes després pel líder del nou Executiu, Jaume Bartumeu, no van quedar en paper mullat.
Després de repassar les set jurisdiccions amb les quals Espot va signar ahir, sumades als deu convenis amb què el Principat ja comptava, l’OCDE va indicar com aquesta dissetena de tractats possibiliten la nova classificació “dins la categoria de jurisdiccions que es considera que han implementat substancialment els estàndards” exigits.
Al comunicat també es remarca com Andorra és la 21a jurisdicció que s’ha mogut fins a aquesta categoria, diferenciada des del mes d’abril passat. “Andorra també ha promulgat recentment una llei per permetre a les seves autoritats per a l’intercanvi la informació, inclosa la informació bancària, amb les autoritats fiscals d’altres països”, reconeix l’OCDE.
ARA, TEMPS DEL FÒRUM GLOBAL Un cop assolit l’objectiu de sortir de la llista grisa, Andorra, com a membre del Fòrum Global sobre Transparència i Intercanvi d’Informació amb Efectes Fiscals, participarà en la revisió dels avenços tant en l’àmbit legislatiu com pràctic. En el comunicat, l’OCDE valora molt positivament com, mentre que fa un any el Principat encara estava a la llista de paradisos fiscals no cooperatius, en tants pocs mesos s’hagi aconseguit la transició cap a la llista grisa i, ahir, a la de jurisdiccions d’acord 100% als estàndards. Entre aquests països cooperants, hi ha des de territoris com ara Espanya, França, Estats Units, Alemanya, Portugal, Austràlia i Rússia fins a d’altres fins fa poc més qüestionats, com són les Illes Verges Britàniques i dels EUA, les illes Caiman, Gibraltar, Guernsey, Jersey o Liechtenstein.