Andorra va superar ahir el mínim dels dotze acords que exigits per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i, com a conseqüència directa i automàtica, va aconseguir sortir de la llista grisa en què es va veure inclosa ara fa mig any, després que la Declaració de París el situés entre aquelles jurisdiccions disposades a aplicar els estàndards en matèria de transparència, però encara en vies de fer-ho.
El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va ser l’encarregat de fer aquesta passa definitiva que no només arriba a la dotzena, sinó que supera amb escreix aquest topall i arriba fins als 17 tractats. Concretament, ahir va ser el torn de la rúbrica amb Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Islàndia i els territoris de Groenlàndia i les Illes Fèroe. Espot va escenificar la fi de les negociacions, iniciades el mes de juliol passat i coordinades per un representant dels països nòrdics, a la residència de l’ambaixador de Suècia a París on fa poques setmanes el cap de Govern, Jaume Bartumeu, s’entrevistava amb el copríncep Nicolas Sarkozy, tot constatant els significatius avenços en matèria fiscal.
EL COMPLIMENT D’UN COMPROMÍS
A la sortida de les signatures, Espot va posar de relleu l’assoliment del mínim exigit com a clara mostra que el Principat “disposa tant del nombre d’acords necessaris que havia fixat l’OCDE com la qualitat exigida per l’organització”, segons va informar el Govern, com així ho certifiquen els convenis rubricats amb els països veïns de França i Espanya, així com el de Portugal. El ministre, que va recordar com el compromís assumit davant de la comunitat internacional pel que fa als estàndards en matèria fiscal ja s’ha materialitzat, va felicitar-se pel fet que mig any després de la classificació a la llista grisa, Andorra hagi pogut sortir-ne.
Espot va posar també de manifest el seu agraïment als governs dels estats signataris per la seva “cooperació i amistat”, així com als equips negociadors de les diferents capitals, “en especial al negociador dels països nòrdics, Torsten Fensby”, encarregat de la coordinació, segons el comunicat enviat ahir als mitjans.
LA SIGNATURA MÉS QUANTITATIVA
Si bé fins ara s’havien assolit acords de fort contingut qualitatiu, el balanç d’ahir va ser el més quantitatiu, sumant set convenis en un sol dia. En representació d’Andorra, van ser presents a París, a més d’Espot, l’ambaixador a França, Julià Vila, la directora general del ministeri, Eva Descàrrega, i la primera secretària de l’ambaixada d’Andorra a França, Meritxell Font.
Pel que fa als països nòrdics, a la capital francesa van viatjar l’ambaixador de Noruega, Tarald O. Brautaset; l’ambaixador de Suècia, Thó Gunnar Lund; l’ambaixador d’Islàndia, Thórir Ibse; l’ambaixadora de Dinamarca, Anne Dorte Riggelsen; el ministre-conseller de l’ambaixada de Finlàndia a París, Päivi LaivoladeRosiere; el cap de missió de les Illes Fèroe a Brussel.les, Gunnar Holm-Jacobsen; i la cap de representació de Groenlàndia a Brussel.les, Tove Sovndahl Pedersen. L’esperada signatura múltiple, que ahir havia de ser el principal focus d’atenció, va quedar en un segon pla després del tràgic incendi de l’hotel Normandia.