Una comissió mixta hispanoandorrana resoldrà els assumptes laborals

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 25 de Febrer de 2010

Una comissió mixta hispanoandorrana tractarà els assumptes laborals i de Seguretat Social que sorgeixin entre ambdós països. Així ho van acordar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre espanyol de Treball i Imigració, Celestino Corbacho, durant la reunió de treball que van mantenir a Madrid.

La trobada va estar centrada, a més, en analitzar la situació dels treballadors fronterers i dels andorrans que treballen o estudien a Espanya. Durant la reunió, que va durar prop d’una hora i mitja, es va acordar la creació de la comissió mixta que estarà encapçalada pel secretari d’Estat de la Seguretat Social espanyol, Octavio Granado, i pel secretari d’Estat de Treball, Jesús de Tena.

L’organisme haurà de servir per resoldre ràpidament els assumptes laborals i de la Seguretat Social que sorgeixin entre els dos països. A més de les qüestions tractades a la trobada d’ahir, a la qual també van assistir Granado i Tena, la comissió també tractarà les eventuals modificacions del conveni hispanoandorrà de Seguretat Social. Més enllà de la creació de la comissió, la reunió entre Bartumeu i Corbacho es va centrar en la situació dels transfronterers i dels andorrans que viuen i treballen o estudien a Espanya.

En referència a aquest segon col.lectiu, els dos governs tenen intenció d’incrementar els esforços per a una correcta aplicació del conveni trilateral que regula els drets dels andorrans que viuen a l’Estat veí. A banda de la correcta aplicació del conveni per part de les autoritats espanyoles, Bartumeu va explicar després de la reunió que la part andorrana «també ha de fer els deures, és a dir, acompanyar i assistir els andorrans que viuen i treballen o estudien a Espanya», una tasca que, segons el cap de Govern, no s’ha fet fins ara. L’actual Executiu vol vehicular aquests esforços a través de l’ambaixada i dels serveis consulars. Quant a la situació dels gairebé 2.000 treballadors fronterers que cada dia es desplacen de l’Alt Urgell al Principat i que no gaudeixen de cap prestació per desocupació ni per part andorrana ni per part espanyola, Bartumeu va explicar a Corbacho que l’assegurança d’atur que vol impulsar el seu Govern donarà una solució definitiva a aquesta qüestió. De moment, però, quedarà en mans de la comissió mixta trobar alguna tipus de sortida provisional.  

pdf3.jpg