Bartumeu descarta anar a les urnes abans de completar la reforma fiscal

Autor: Toni Solanelles / Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 10 de Febrer de 2010

“No volem dissoldre el Consell General fins que no acabem les lleis tributàries.” El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va tornar a descartar ahir que el 2010 hi hagi un avançament electoral. I va afirmar que el que pugui passar el 2011 s’haurà d’analitzar el gener que ve. Bartumeu va donar ahir per tancada la roda de negociacions que s’havien obert de cara a arribar a pactes amb l’oposició i va constatar que “no hi ha un acord amb CR”. Això no farà, però, que ni l’executiu ni el Partit Socialdemòcrata (PS) desisteixin a l’hora d’“assumir la nostra responsabilitat política”, que passarà per impulsar la reforma fiscal, posar damunt la taula un paquet de mesures per a la reactivació econòmica i fer una “proposta de rellançament” de les relacions amb la Unió Europea. El màxim responsable de l’executiu es va mostrar disposat a governar tot i veure’s abocat a treballar amb dotzenes parts pressupostàries.

Bartumeu, en la seva declaració inicial, va mirar d’evitar tant la proposta d’avançament electoral feta per CR com la situació en què queda a hores d’ara la inviable aprovació pressupostària. El líder socialdemòcrata va afirmar, d’entrada, que dilluns, el cap de l’oposició, Joan Gabriel, li havia comunicat que “el procediment intern (a CR) no havia funcionat i que no podia mantenir la proposta” d’abstenir-se en la votació dels comptes. Sí que es mantenia la voluntat de col·laborar en la reforma tributària. De forma genèrica, el màxim responsable governamental va lamentar que la seva proposta d’acord estatal “no hagi estat acceptada”. I malgrat assegurar que continua en peu per si algú se la vol fer seva no insistirà en “converses que no porten enlloc” i que la ciutadania no entén.

Calendari electoral i crítiques
Bartumeu va assegurar que si es poden enllestir les lleis tributàries i bancàries, i que tot plegat “permeti iniciar la negociació amb Espanya, França i Portugal” per aconseguir convenis de no doble imposició ja “haurem fet bona feina” i a partir de llavors es podrà tornar a valorar l’escenari. Però “el cap de Govern no pot comprometre una dissolució a termini fix”, va afirmar, tot reiterant que si bé era cert que Joan Gabriel havia plantejat que es posés una data de caducitat a la legislatura després hauria dit que si un cop acabada la reforma fiscal el PS trobava els suports necessaris podia tirar endavant. Bartumeu va retreure les contradiccions mostrades pel líder de CR. I després, en la mateixa compareixença, va furgar una mica més: “Qui feia la proposta [per Gabriel] no tenia el marge d’autonomia suficient”, per la qual cosa va lamentar no haver pogut negociar “amb aquell que tingui una capacitat de proposta, d’iniciativa i de decisió”.

Sobre el pressupost va dir que hi ha “cert desconcert i desorientació”. I va mostrar-se “prudent” i confiat fins a veure el resultat del debat de les esmenes. Si no, va deixar clar que s’avançarà amb dotzenes parts. Menys clar va dir que hi haurà ministeri de Turisme. Sí que va fer evident que ell no n’era gaire partidari.

 EL PRESSUPOST ES TANCA I CR PREPARA RESERVES D’ESMENA

La comissió de Finances i Pressupost celebrada ahir a la tarda va donar pràcticament per acabat el text del projecte de llei de pressupost per al 2010, que segons diverses fonts va tenir “la mateixa tònica que reunions anteriors”. Tot i el to distès de la trobada, cap de les esmenes de fons de Coalició Reformista van ser aprovades per la comissió, i només es van acceptar les esmenes de fons. D’altra banda, Andorra pel Canvi es va abstenir en la majoria de les votacions. El dia de celebració del debat depèn ara de si sindicatura decideix habilitar o no més dies perquè es puguin agilitzar els tràmits. Depenent d’aquesta decisió, els comptes es votarien la primera o segona setmana del mes de març.

D’altra banda, consellers de CR van avançar que volen presentar reserves d’esmena, tot i que van deixar clar que no podia interpretar-se com una possibilitat que finalment hi hagi sorpreses. Els reformistes no van especificar quins temes esmenarien, però van assegurar que serien correccions “essencialment de caràcter polític”. Entre les reserves d’esmena hi podria haver les que fan referència a la prestació per desocupació involuntària.

pdf3.jpg